Navenek zedníkem, uvnitř umělcem. Dzurko vystavuje na Kampě

Praha – Romský festival Khamoro vystavuje barevné mozaiky umělce Rudolfa Dzurka. Vytvářel mimořádné křehké obrazy ze skleněné drti. Po nejnovější výstavě v Muzeu Kampa, kde retrospektivní výstava probíhá, ale zamíří do depozitáře, a tak hrozí, že lidé uvidí díla naposled. Kvůli jejich chatrnosti je totiž není možné vozit po republice příliš často.

Rudolf Dzurko vystavuje na Kampě (zdroj: ČT24)

V obrazech ukazoval Rudolf Dzurko svět bídy, fantazie i chvály bláznovství. Při tvorbě se často vracel do dětství. Mezi hlavní témata dále patří ženy – jako matky, milenky, ale i ženy jako zrádkyně. Stejně silnou měrou se věnoval představení romské kultury a světa Romů nebo tématu cesty a nekonečného poutnictví. Museum Kampa se každé části věnuje v jednotlivých sálech.

Dzurko za svůj život vykonával několik povolání. Od zedničiny přes topiče až po soustružníka. Umění se věnoval až ve svém volném čase. Mytologické i náboženské obrázky často znázorňovaly palčivé problémy romských dějin. Třeba ten, kdy se komunistický režim pokoušel Romy vtěsnat do určitých kolejí. Tyto věci výtvarník velmi prožíval, což se přirozeně odráželo v jeho dílech. Ne nadarmo se expozice jmenuje Století pohrom, století zázraků. Dzurko zemřel loni po těžké nemoci ve věku jednasedmdesáti let.

Khamoro trvá v Praze až do soboty.