Z Musée d’Orsay do Plzně. Kupka neúnavně cestuje

Plzeň – Jméno Františka Kupky zřejmě nikdy nepřestane lahodit uším milovníků umění. Jeden z nejznámějších a také nejdražších českých malířů se dočkal výstavy svých grafik, ilustrací a kreseb. Jeho díla pod svou střechu vzala Západočeská galerie v Plzni.

Západočeská galerie vystavuje Kupku (zdroj: ČT24)

Kupkovy kresby vznikly v době přestěhování do Paříže. Klasickými obrazy si v té době ještě nedokázal vydělat. Ilustrátorská tvorba ho v té době živila. Díla získala galerie po tříletých přípravách a vyjednávání s Musée d'Orsay a soukromými sběrateli. „Nebylo to jednoduché a to nejen z hlediska pojistných částek, ale také z hlediska náročného transportu z Paříže do České republiky respektive do Plzně,“ vysvětlil ředitele galerie Roman Musil. Malíř v té době sám sebe často do obrazů zasazoval a ukazoval na své postavě své tehdejší nahlížení na svět.

Kupku aktuálně představuje také zámek v jeho rodném Opočně. Od 31. května do konce září si návštěvníci mohou prohlédnout obrazy, které dosud ležely skryty v depozitáři ve Francii a v Česku jsou vystaveny vůbec poprvé. Originály zapůjčilo ze svých sbírek město Puteaux, v němž Kupka strávil většinu svého života a kde 24. června 1957 zemřel.

Kupka zažívá šťastné období nejen v Česku. Včera se za dvojnásobek odhadní ceny prodal v berlínské aukční síni Villa Grisebach jeho obraz Růžový klobouk z roku 1906. Nového majitele  přišel asi na 9,6 milionu korun. Informoval o tom umělecký server ART+.