Zlínský festival zahájila amazonka s lukem a šípem

Zlín - Východomoravský Zlín se dnešním dnem proměnil v Mekku dětského filmu. Odstartoval tu 54. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který se letos věnuje především polské kinematografii. Hned první snímek ale diváky přenesl do brazilského pralesa a jeho pětiletá představitelka, Wirana Tembe z indiánského kmene, zavítala do Zlína osobně.

Letošní 54. ročník zahájila dopolední projekce snímku Taina a Amazonská legenda, jejíž hlavní představitelka, indiánská holčička z brazilských pralesů, se stala prvním hostem zlínského festivalu. V hledišti na ni čekalo od ranních hodin na 900 malých diváků. Oblíbenou hračkou malé Wirany Tembe je luk a šíp, který dostala od svého dědečka. Slovo škola přitom objevila poprvé během natáčení, když se učila portugalsky.

„Přihlásily se nám filmy z Kolumbie, Kuby, Venezuely, Ekvádoru či Bolívie,“ pochlubila se dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová. Přestože filmaři do soutěže přihlásili asi tři tisíce snímků, 90 procent z nich museli pořadatelé z kapacitních důvodů odmítnout. Diváci tak nakonec uvidí „jen“ 365 filmů z 55 zemí světa. „Trendem v mládežnické kategorii jsou filmy s homosexuální tematikou, takže jsme zařadili i jeden holandský film s názvem Kluci/Boys,“ doplnila Hynštová.

Kompletní program 54. filmového festivalu ve Zlíně najdete na stránkách akce.

Zlín Film Festival nabídne během týdenního programu téměř stovku doprovodných akcí. Letošní cenu za přínos filmové tvorbě si poprvé odnese hudební skladatel - Jaroslav Uhlíř. Do historie mezinárodního festivalu se zapíší také Michal Suchánek a Magda Reifová. Jejich otisk rozšíří řadu dětských filmových hvězd před zlínským kinem.

Kdo už má před zlínským kinem hvězdu?

  • 2006 Žaneta Fuchsová, Tomáš Holý (in memoriam) a Michal Kocourek
  • 2007 Mahulena Bočanová a Ivan Jandl
  • 2008 Dana Morávková, Jan Čenský a Lucie Vondráčková
  • 2009 Tereza Brodská a Ondřej Kepka
  • 2010 Michaela Kuklová a Filip Renč
  • 2011 Jiřina Bohdalová, Michal Dlouhý a Vladimír Dlouhý (in memoriam)
  • 2012 Zuzana Bydžovská a Jan Kraus
  • 2013 Sandra Nováková a Marek Eben
  • 2014 Magda Reifová a Michal Suchánek

„Chceme, aby filmy pro děti byly skutečně pro děti, a nikoliv jen o dětech. Sama mám 8letého syna, takže se na to snažím dívat z pohledu dítěte,“ vysvětlila ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Zatímco loni se mezinárodní festival věnoval dětským filmům z bohaté dánské produkce, letos svůj program zaměřil na našeho severního souseda. Jedním z hostů proto bude oblíbený kněz Zbigniew Czendlik. „Budou tu fotbalové filmy, legendární Bolek a Lolek a pro dospělé publikum něco ze současné polské kinematografie,“ naznačila dramaturgyně Hynštová.

Kromě polské kinematografie do Zlína zavítají i zástupci největší čínské televize, jež disponuje více než dvěma desítkami kanálů. V tuzemsku představí svou oblíbenou dětskou postavičku - pandu, aby zároveň vzdali hold oblíbené české figurce - krtečkovi. Svou návštěvností je dětský filmový festival unikátní - loni na něj dorazilo 95 tisíc diváků, letos čekají pořadatelé podobné číslo. „Zlínským dětem chceme ukázat příběhy jejich vrstevníků z exotických či válkou postižených zemí,“ vysvětlila Hynštová.

Se zlínským festivalem je spojená také každoroční dražba klapek slavných autorů. Saudek, Zoubek nebo Milerová, to jsou jen nekterá jména 128 umělců, jenž pro Zlín Film Festival upravili filmové klapky. Jejich prodej pomáhá financovat mladé filmové talenty. Dražba proběhne v úterý ve 13:00, vyvolávací cena je jednotná - tři tisíce korun. Loni některá díla svou konečnou cenou překonala hranici sto tisíc korun.

Zatímco dopoledne se za filmové projekce neplatí, odpoledne přijde jeden film na 40 korun. Zlín Film Festival končí ve čtvrtek 5. června, o den dříve ale organizátoři připravili pravidelný Den s Českou televizí. V odborné porotě zlínského festivalu zasedne mimo jiné topmodelka Pavlína Němcová. Mezi další hosty akce patří Jan Hřebejk, Lukáš Pavlásek, Jiřina Bohdalová nebo Arnošt Goldflam. Hned deset snímků si ve Zlíně odbude svou světovou premiéru.