Čínské Oscary dostali Orlando Bloom nebo Halle Berryová

Los Angeles - Americkým filmovým Oscarům konkurují ceny Huading, které udělují diváci z Číny. Více než miliarda fanoušků hlasovala pro svoje oblíbené tvůrce. Slavnostní ceremoniál se letos odehrál v Los Angeles a ceny od čínských diváků si letos převzali třeba Orlando Bloom a Halle Berryová.

Čínské filmové ceny v Los Angeles (zdroj: ČT24)

Vliv Číny roste ve všech odvětvích světového byznysu - včetně showbyznysu. A hvězdy hollywoodského stříbrného plátna si to dobře uvědomují. Mít fanoušky v Evropě nebo Americe už dnes prostě nestačí. „Chtěl bych se posunout ještě dál a pokusit se natočit film v Číně. To by se mi opravdu líbilo,“ prohlásil oceněný herec Orlando Bloom.

Více než miliarda obyvatel Číny totiž dokáže se žebříčky filmové návštěvnosti pořádně zamíchat. To, jestli Číňané vyrazí do kina, může často rozhodnout o tom, zda se z filmu stane blockbuster, nebo propadák. „Doufám, že budu moct dál točit filmy, které se budou líbit čínskému publiku,“ uvedla na ceremoniálu herečka Halle Berryová.

„Čínské filmy pro mne byly velmi důležité, postupně jsem objevoval jednotlivé tvůrce, včetně klasických kung-fu filmů. Každý byl důležitý pro můj režisérský slovník,“ říká oceněný režisér Guillermo del Toro. Čínská kinematografie ovlivnila také jeho poslední film Pacific Rim - Útok na Zemi, za který ho nyní čínské publikum ocenilo coby nejlepšího režiséra.

Ceny Huading vznikly jako čínská odpověď na americké Oscary. Byly založeny v roce 2007 společností Global Talents Media Group, udělují se vícekrát za rok v různých oborech.