Hřebejkovo Zakázané uvolnění mělo předpremiéru v Bohumíně

Bohumín – Režisér Jan Hřebejk představil v Bohumíně svůj nový celovečerní film Zakázané uvolnění. Konverzační situační komedie o vztazích vznikla na motivy stejnojmenné divadelní hry Petra Kolečka. Filmaři ji natočili loni v létě především v jednom baru v Bohumíně na Karvinsku za devět dnů. Pro některé scény si vybrali park na zámku v Šilheřovicích na Opavsku.

Hřebejk představil Zakázané uvolnění (zdroj: ČT24)

Na šilheřovickém zámku vznikly záběry ze svatební hostiny. Hlavní děj se ale odehrává v hokejové hospodě, kde chtějí fanoušci sledovat důležité utkání. Nehraje však televize. Místo taho se tam opíjejí unesená nevěsta, svědkyně ženicha a mladá barmanka. Filmaři si v Bohumíně půjčili rockový klub Bublina.

Hřebejka nadchlo představení podle Kolečkovy hry v pražském A studiu Rubín. Převzal i herecké obsazení. Tři hlavní hrdinky hrají Zuzana Stavná, Hana Vagnerová a Jana Stryková, hlavní mužské role ztvárnili Ondřej Sokol a Igor Orozovič. „Naší hlavní ambicí bylo, aby ten film měl stejný šarm a humor, jako měla inscenace v Rubínu, aby to, co mě nadchlo, oslovilo a bavilo, měl i divák v kině,“ vysvětloval Hřebejk. Věří, že film má šanci zapsat se do zlatého fondu českých komedií. „Petr Kolečko skvěle zkombinoval humor a inteligenci se závažnými tématy,“ řekl.

Petr Kolečko je dramaturgem a uměleckým šéfem A studia Rubín. Je mu teprve třicet, ale je velmi úspěšným autorem. Například jeho hra Britney Goes to Heaven, kterou poprvé hrálo Divadlo Petra Bezruče, byla přeložena a uvedena v New Yorku. Za hru Láska, vole získal Cenu Evalda Schorma, je autorem nebo spoluautorem dalších hraných titulů jako Pornohvězdy, Jaromír Jágr, Kladeňák, Soumrak bohů, napsal scénář k filmu i seriálu Okresní přebor. Inscenace Zakázané uvolnění měla premiéru loni v září. Filmovou verzi mohou zájemci posoudit poprvé 5. června.

Jan Hřebejk patří k nejúspěšnějším českým filmovým režisérům, získal několik cen Český lev. K jeho nejznámějším filmům patří Pelíšky, Musíme si pomáhat, Horem pádem, Šakalí léta, Pupendo. V roce 2016 plánuje premiéru dalšího filmu s názvem Učitelka.