Dražba filmových klapek nejlíp klapla Kristianu Kodetovi

Zlín - Ve Zlíně se dražily filmové klapky s kresbami od známých výtvarníků. Nejvíce zaplatil zájemce za klapku od Kristiana Kodeta - 46 tisíc. Celkem sedmnáctý ročník minisalonu, který tradičně doprovází Zlín Film Festival pro děti a mládež, vynesl 1,3 milionu korun. Výtěžek aukce opět podpoří mladé filmaře.

Mezi letošními autory klapek se objevili například Olbram Zoubek, Miloš Nesvadba, Jan Saudek, Jaroslav Němeček či Kateřina Milerová. Celkem šlo do dražby 128 netradiční obrazů, zájemci je kromě Zlína mohli vidět také v Mladé Boleslavi a v Praze.

Mezi nejvěrnější autory dlouhá patřil léta i uherskohradišťský malíř, sochař a medailér Bořek Zeman. Aukce se ale nedočkal - zemřel 30. května ve věku 64 let. Jeho poslední klapku získal kupec za 31 tisíc korun. I tyto peníze pomohou natočit některý ze studentských projektů. „Výtěžek z aukce slouží jako každoročně na podporu mladých filmových tvůrců, na podporu studentských projektů,“ potvrdila programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Dfražba klapek se koná každoročně během zlínského filmového festivalu - vyvolávací cena je tři tisíce korun. Konečný příhoz se ale vyšplhá ojediněle i přes sto tisíc. Od roku 1998, kdy projekt vznikl, se v dražbě prodalo kolem 1 800 klapek, které vynesly zhruba 25 milionů korun. Díky tomu vznikly dvě stovky studentských snímků.

Minisalon filmových klapek ve Zlíně 2014
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Loni se nejdražší klapkou stala ta s Krtečkem od malířky Kateřiny Milerové. V dražbě vynesla 70 tisíc korun. Vůbec nejúspěšnější byla klapka Libora Vojkůvky, za niž dal v roce 2008 kupec 199 tisíc korun.