Krev na Majdanu. Ukrajinské umění zachycuje revoluci

Kyjev - Ještě nezaschla krev na dlažbě kyjevského Majdanu a již zasychala barva na plátnech Maryny Sočenkové. Výtvarnice chodila na náměstí protestovat každý den a se štětcem v kapse malovala přímo v terénu. „To je to, co by měl umělec dělat. Musíte kreslit, co cítíte a co se vás dotýká. A pak se to dotkne i jiných lidí,“ říká Sočenková. Podívejte se na video:

Angažované umění z Majdanu (zdroj: ČT24)

Ukrajinský dům na Evropském náměstí v centru Kyjeva, dříve Leninovo muzeum, později výstavní a koncertní palác, se během povstání stal základnou demonstrantů. Zde zasedal revoluční štáb, fungovala tu nemocnice i knihovna. Vznikla zde také otevřená dílna, kam se ze svých ateliérů přesunuli umělci. Angažované umění je tvůrčí odpovědí na násilí, které umělci v posledních měsících často prožili na vlastní kůži.

„Změnili jsme se navždy“

Jejich díla zůstala v otevřené galerii dodnes. K vidění jsou obrazy, koláže, artefakty, třeba helmy, které měly demonstranty chránit před ozbrojenými policisty. „Na umělcích teď leží velká odpovědnost. Musí vytvořit obraz toho, co se na Ukrajině stalo, a současně i harmonii,“ uvažuje další z majdanských umělců Jurij Ignatenko.

„Chci ukázat, že tady není jenom válka, ale že v těch věcech, které zůstaly po revoluci, je také krása,“ doplňuje Táňa Čeprasová. Volné sdružení umělců Majdanu vzniklo ve varu revoluce. I když jsou rány ještě čerstvé, už teď několik výstav v Kyjevě odráží proměny lidí i celé země. „Změnili jsme se navždy,“ přitakává Maryna Sočenková.

Majdan nicméně stále připomíná revoluční dobu. Stanový tábor na kyjevském náměstí Nezávislosti zůstává i po volbách ukrajinského prezidenta na místě a jeho organizátoři ho stále nehodlají zrušit. Symbol protivládních nepokojů, které v únoru vyvrcholily pádem bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, se z bojového štábu opozice změnil ve svérázné tržiště suvenýrů a vyhledávanou turistickou atrakci.