Zapomenuto v depozitáři: církevní poklady za 350 let

Hradec Králové - Biskupství královéhradecké objevilo ve svých depozitářích zapomenuté poklady. Vybrali je z církevních sbírek, shromážděných za 350 let od založení, a u příležitosti letošního výročí představilo veřejnosti. S výjimkou dvou předmětů jsou všechny vystaveny vůbec poprvé.

Biskupství královéhradecké vystavuje církevní poklady (zdroj: ČT24)

Výstava přiblíží církevní poklady od středověku po současnost. Většina musela před svou výstavní premiérou projít rukama restaurátorů. Nejstarší dobu zastupuje Rohenická kasule, tedy součást liturgického oděvu, zdobená vzácnou výšivkou z konce 15. století s motivem madony. V původních šatech z 18. století je oblečena socha madony z Hemže. 

V kronice Martina Kuthena z roku 1539 jsou dobře vidět pozdější cenzurní zásahy jezuitského pátera Koniáše. Začernil pasáže a doplnil kresby ďábla v popisech života a smrti Jeronýma Pražského a Jana Husa, oba byli za své názory v Kostnici souzeni a upáleni. 

Kresba ďábla od pátera Koniáše v textu o Janu Husovi (v kronice Martina Kuthena ze Šprinsberku)
Zdroj: ČT24

Zajímavým svědectvím je návštěvní kniha rezidence z doby episkopátu Josefa Doubravy, který se stal královéhradeckým biskupem v roce 1903. Lidé si mohou prohlédnout i osobní věci jeho následovníků - například pontifikální střevíce a punčochy Mořice Pýchy či brýle a hodinky, jež patřily Karlu Otčenáškovi.

Výstava je doplněna počítačovou aplikací s medailonky všech pětadvaceti královéhradeckých biskupů a popisem poutních kostelů v diecézi. Zpřístupněna bude do konce listopadu. Právě v tomto měsíci výročí vyvrcholí - zakládací bulu biskupství vydal papež Alexandr VII. 10. listopadu 1664.