Concentus Moraviae: Soně Červené „zelený mužík zatleskal“

Žďár nad Sázavou - Symfonické básně Antonína Dvořáka a recitace Erbenovy Kytice zahájily 3. června 19. ročník mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Do Žďáru nad Sázavou dorazila i operní pěvkyně Soňa Červená, kterou už obdivovali posluchači od San Franciska až po Milán. Tóny zhudebněných básní Vodník, Holoubek a Polednice pak zahrála PKF - Prague Philharmonia.

Mezinárodní hudební festival dal hned na začátku prostor i poezii, akci doplnila recitace tří Erbenových balad ze sbírky Kytice v podání 88leté operní pěvkyně Soni Červené. Zhudebněnou Kytici Antonína Dvořáka prezentovala PKF - Prague Philharmonia pod taktovkou Jakuba Hrůši. „Přišlo mi strašně líto, že v drtivé většině případů, kdy se Dvořákovy symfonické básně hrají, nemají posluchači většinou šanci slyšet do detailu slovesnou předlohu,“ okomentoval spojení not a veršů dirigent.

Zatímco předchozí dva festivalové ročníky se nesly v duchu staré hudby, letošním poselstvím je přiblížit posluchačům soudobou klasickou hudbu 21. století. Až do konce června nabídne Concentus Moraviae celkem 34 koncertů v rovné dvacítce měst na jihu Moravy i na Vysočině.

„Dramaturgie má letos kromě české hudby, která se v roce české hudby přímo nabízela, i dvě další kontrastní země: Španělsko a Norsko,“ doplnil dramaturg festivalu Aleš Březina. Milovníky klasické hudby tak čekají hudební poklady právě z těchto zemí a mnohdy ve velmi originálním podání. „Poprvé zazní například spojení Vojtěcha Dyka s Ivou Bittovou, kteří společně vystoupí v kláštere Porta coeli v Předkláštěří u Tišnova,“ pozval Březina.

19. ročník festivalu potrvá do 28. června.