Praha vítá Ústí. Činoherák by mohl hostovat v Divadle Komedie

Praha - Divadelní soubor Činoherák Ústí by mohl hostovat v pražském Divadle Komedie. O spolupráci jednají představitelé obou institucí. V hlavním městě by Činoherák mohl vystupovat již v červnu. Oznámil to režisér Vojtěch Štěpánek ze souboru Company.cz, který v Divadle Komedie v současnosti působí. Praha chce na projekt přispět dvěma miliony korun.

Spolek Činoherák Ústí navazuje na tradici končícího Činoherního studia, které v Ústí nad Labem skončilo poté, co se nedohodlo s městem na způsobu financování. Nyní spolek hraje na lodi Tajemství bratří Formanů, která kotví v ústecké části Vaňov. Pravděpodobně od září by pak mohl vystupovat v budově bývalého kina Hraničář v centru města.

Zároveň uvažuje o hostování v Praze. „Je to ve fázi jednání. S dramaturgem Vladimírem Čepkem z Ústí jsme dohodli, že jim nabídneme už některé volné červnové termíny a dále hraní třeba začátkem července či koncem srpna,“ řekl Štěpánek. Protože už Divadlo Komedie grant dostalo a vlastní prostředky nemá, musel požádat o příspěvek hlavní město, vysvětluje dále. Činoherák totiž bude muset zaplatit výplaty, pronájem i provoz divadla.

Umělecký šéf Čihoheráku Filip Nuckolls uvedl, že část herců si už našla angažmá v jiných divadlech. Soubor proto nyní hledá termíny, ve kterých bude v Praze hrát. Spolupráce s Divadlem Komedie by měla být dlouhodobá. „Do konce roku má jít o dvě představení do měsíce, rádi bychom tam vystřídali všechna představení, která máme.“

Výbor již dotaci schválil

Kulturní výbor dnes jednomyslně dvoumilionovou dotaci v rámci programu Partnerství odsouhlasil. Vyjádří se k němu ještě vedení hlavního města. „Myslím si, že to bude oživení pražské scény,“ uvedla zastupitelka Zuzana Bonhomme Hankeová (TOP 09). Kladně se vyjádřili i další členové výboru, projekt by prý mohl zvýšit návštěvnost Komedie.

Bývalé ústecké kino Hraničář - nové sídlo Činoheráku Ústí
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Budova bývalého kina Hraničář v centru Ústí nad Labem potřebuje úpravy, například vybudovat sociální zařízení pro herce, postavit divadelní nadstavbu jeviště a opravit elektroinstalaci. Spolek proto chce vypsat veřejnou sbírku, zatím vše platí z transparentního účtu. Za necelé dva měsíce na něj dárci poslali 1,5 milionu korun.

Původní Činoherní studio, ve kterém působili všichni herci Činoheráku Ústí, zatím spěje k likvidaci. Zastupitelstvo už v březnu zřídilo novou příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Město vyhlásilo výběrové řízení na uměleckého šéfa a chce postavit nový soubor. Postup města vyvolal ostrou kritiku veřejnosti i umělecké obce.