K smíchu je Ježíš, Potter i Putin. V Praze vystavuje Andrej Kezzyn

Praha - Nic mu není svaté. V Praze vystavuje kontroverzní ruský fotograf Andrej Kezzyn. Na svých fotografiích sarkasticky glosuje křesťanství, symboly popkultury i současnou ruskou politiku. Jeho práce jsou k vidění v pražské galerii Vernon.

Čtyři jezdci Andreje Kezzyna (zdroj: ČT24)

Andrej Kezzyn (1979), na internetu známý coby Kezzyn Waits, se proslavil třeba spoluprací na videoklipu k písni britských The Tiger Lillies. Groteskní dekadentní punkeři si dělají legraci z ukřižování Ježíše. V zemi, kde šly za znesvěcení božího stánku do pracovního tábora dvě členky Pussy Riot, kontroverze kupodivu prošla.

„Každý v Rusku říká, že je zakázáno urážet city věřících, ale když přijde na Tiger Lillies, nikdo neví, že zpívají píseň Banging in the Nails. Sami věřící dokonce písničce tleskají, protože nerozumí textu. Ta situace je velmi zvláštní,“ usmívá se Andrej Kezzyn.

Kezzynovy velkoformátové fotografie se vyznačují provokativními, agresivními a morbidními motivy. V pražské Galerii Vernon nyní vystavuje především čtyři velkoformátové fotografie s názvem Čtveřice, která prezentuje vizi čtyř jezdců Apokalypsy: Moru, Války, Hladomoru a Smrti. Další fotky si utahují z popových ikon, včetně Harryho Pottera.

Jiné snímky kritizují Putinovo Rusko a nedávnou anexi Krymu. „V médiích je Rusko líčeno jako ráj. Dozvídáme se, že Rusko mělo skvělou olympiádu, že se nedávno spřátelilo s Běloruskem a Kazachstánem a to je vše. Ale pravda je jinde,“ tvrdí Kezzyn.

Výstava v galerii Vernon potrvá do 28. června. Na stránky galerie se podívejte zde. Další díla Andreje Kezzyna najdete na jeho stránkách.