Opera složená na svatbu sestry Marie Terezie zazní v novodobé premiéře

Praha / Český Krumlov – Kvůli poslechu barokní hudby není nutné umět cestovat časem. Na dobové nástroje ji hrají i současní hudebníci. Pravidelnou barokní dávkou je Festival barokních umění v Českém Krumlově. Každoročně vybírá jednu operu z tohoto období a uvádí ji v novodobé premiéře. Letos padla volba na dílo Johanna Adolfa Hasseho L'Ipermestra. Před Krumlovem rozezní 7. června Lobkowiczký palác na Pražském hradě.

Hasse patřil v 18. století k úspěšným skladatelům, respektu a uznání se těšil po celé Evropě, jeho opery byly s velkým ohlasem uváděny i v Praze. Opera L'Ipermestra měla premiéru ve Vídni 8. 1. 1744 u příležitosti svatby arcivévodkyně Marie Anny, mladší sestry české a uherské královny Marie Terezie. Autorem libreta je císařský dvorní básník Karla VI. a Marie Terezie Pietro Metastasio. Jeho libreto zhudebnil o necelých třicet let později také český skladatel Josef Mysliveček, opera je uváděna pod názvem Hyperméstra.

Cílem festivalu je barokní skladby představit v co nejautentičtější interpretaci. Hasseho operu nastudoval soubor Hof-Musici, který využívá dobové nástroje. Po pražském uvedení v poloscénickém provedení si posluchači mohou L'Ipermestru vychutnat v plně scénické verzi v barokním divadle na českokrumlovském zámku.

Barokní soubor Hof-Musici
Zdroj: ČT24/Hof-Musici

Zahájí 19. září sedmý ročník Festivalu barokních umění. Potrvá do 21. září a kromě tří představení opery L'Ipermestra a dalších koncertů nabídne také barokní ohňostroj v zámecké zahradě.