2 x 100 mil. m2 obytné plochy: česká architektura od Bati po satelit

Benátky - Více než dvě stě milionů metrů čtverečních obytné plochy, vytvořené u nás za uplynulé století, „prošel“ při výzkumu autorský tým pod vedením architekta Martina Hejla. Výsledkem je expozice, kterou se Česko představuje na bienále architektury v Benátkách. Začíná 7. června.

Česká architektura se popvé představí mimo národní pavilon. Kurátor 14. ročníku, nizozemský architekt Rem Koolhaas, vybral projekt mezi doprovodné programy bienále. Češi a Slováci mají v Benátkách už od 20. let společný pavilon, společně ho využívají i po rozdělení Československa. Pro letošek změnil název na Slovacchiaceco. Expozici v něm připravuje tým z ateliéru Kolmo.eu. Se svým návrhem zvítězil v soutěži pořádané Národní galerií v Praze.

Expozice s názvem 2 x 100 mil. m2 prezentuje architekturu velkých obytných celků realizovaných v letech 1914–2014 jak na území někdejšího Československa, tak i jeho nástupnických států. Na velkoformátových bannerech a pochozí mapě si návštěvníci projedou tři architektonické příběhy: o prefabrikaci jako konstrukční metodě v Československu; o historii projekčního ústavu a do třetice cestu od baťovského rodinného domku přes kolektivní výstavbu v průběhu komunismu a následný návrat k rodinnému domu.

Ocitnout se mohou v továrním městě Zlíně, socialistické Ostravě-Porubě, novém Mostě, na sídlištích Petržalka v Bratislavě či Ohrada v Praze a také v typicky polistopadovém satelitním městečku Jesenice. 

Ostatní bytovou výstavbu dokumentují plány 56 velkých českých, moravských a slovenských měst, natištěných na mapu Československa, která vyplňuje prakticky celý výstavní prostor pavilonu. Návštěvník si přitom může udělat docela doboru představu o tom, jak masivní výstavba byla za posledních sto let, alespoň co se bytů týče, v našich zemích realizována. 

Součástí expozice je i venkovní instalace, sestávající ze dvojice atrakcí z typického sídlištního dětského hřiště – z trubek svařeného kolotoče a prolézačky.

Expozice 2x100 mil. m2 v česko-slovenském pavilonu na bienále v Benátkách (2014)
Zdroj: ČT24/Národní galerie v Praze

Kurátor letošního bienále Koolhaas, laureát prestižní architektonické Pritzkerovy ceny z roku 2000, si za leitmotiv přehlídky zvolil hledání základů architektury. Na šedesát zúčastněných zemí představí své architektury v Benátkách do 23. listopadu. 

V lichý rok architekturu v Benátkách vystřídá výtvarné umění. Na expozici v česko-slovenském pavilonu vyhlásila Národní galerie už konkurz. Zájemci se mohou přihlašovat do 12. srpna.