Preiss a Matásek vyšetřují vraždu Černou jako smola

Po Případu pro rybáře se Česká televize pustila do natáčení druhého filmu ze zamýšleného triptychu podle detektivních povídek Hany Proškové. V napínavém příběhu Černé jako smola po vrahovi opět pátrají kriminalista Viktor Preiss a jeho přítel, malíř David Matásek.

Čtenáře detektivek si Prošková svými příběhy získala především v 70. a 80. letech minulého století. Zaujaly i filmaře - Vašátko s Horácem se kromě knihy sešli i v televizní inscenaci Měsíc s dýmkou (v režii Zdeňka Kubečka), v příběhu Zrcadlo nenávisti (který natočil Dušan Klein podle povídky Křivý prostor) a u Zvláštního případu režírovaného Hynkem Bočanem. 

Poslední televizní adaptací byl Případ pro rybáře. Snímek inspirovaný povídkou z roku 1976 byl v režii Lucie Bělohradské uveden na obrazovkách v roce 2013. Tehdy se diváci poprvé seznámili s Viktorem Preissem v roli kriminalisty Vašátka a Davidem Matáskem coby amatérským detektivem Horácem, který svému příteli pomáhá s vyšetřováním. 

Na společné pátrání po vrahovi je svede i případ Černé jako smola. „Malíř Horác se dlouhodobě přátelí se svou mladou sousedkou. Ta je však jednoho dne nalezena mrtvá. Vše vypadá na sebevraždu, ale Horácovi se stále něco nezdá. Neustále do případu šťourá, což ho nakonec dostane do situace, kdy se podezřelým stane on sám. Naštěstí zasáhne jeho přítel, komisař Vašátko,“ prozradil kreativní producent ČT Jan Štern. V dalších rolích se objeví Jaromír Dulava, Jana Stryková, Vanda Hybnerová či Igor Bareš.

Stejně jako Případ pro rybáře i Černé jako smola se odehrává v současnosti, tedy ne v době, v níž se Prošková povídky psala, a vzniká podle scenáře Jany Knitlové a v režii Lucie Bělohradské. Natáčí se v Praze, na zámku v Průhonicích a v Poříčí na Sázavě. Za filmováním třetí povídky se štáb vypraví na hory - v horské chatě totiž dojde ke Zvláštnímu případu. Stejnou povídku už v roce 1970 natočil Hynek Bočan, tehdy s Radovanem Lukavským a Josefem Kemrem. Pamětníci tak budou moci obě verze porovnat.   

Vydáno pod