Básník Hruška pokřtí Poetickou scénu Colours of Ostrava

Ostrava – Organizátoři festivalu Colours of Ostrava chtějí obsáhnout všechny žánry. Vedle stovky kapel, které se budou střídat po čtyři dny na několika scénách, divadelních a filmových představeních, workshopech a výstavách letos poprvé otevřou i Poetickou scénu. Pro vystoupení na monstrózní akci, na kterou loni přišlo přes 30 tisíc lidí, získali i básníka Petra Hrušku. Bude kmotrem této básnické sekce.

Poetická scéna bude fungovat po celé čtyři dny festivalu, který bude letos potřetí v areálu bývalých dolů, hutí a železáren v Ostravě-Vítkovicích od 17. července. Básníci budou mít základnu v novém objektu postaveném podle návrhu architekta Josefa Pleskota - Velkém světě techniky. Poezii chtějí organizátoři představit ve všech jejích podobách či vlnách. „Při sestavování programu bylo našim cílem konfrontovat odlišné přístupy k poezii jako je klasické čtení, interpretace textu spojená s hudbou, slam poetry nebo improvizace,“ vysvětlovala autorka koncepce Poetické scény, básnířka, divadelnice a organizátorka hudebně-poetických programů Blanka Fišerová.

Úvodní blok nazvaný Ostravská vlna zahájí laureát Státní ceny za literaturu Petr Hruška literárně-hudební koláží z textů jeho poslední sbírky Darmata, při které ho doprovodí jeho žena Yvetta Ellerová a syn František Hruška. Ostravský publicista a básník Ivan Motýl už speciálně pro festival napsal básnickou skladbu Hadry, kosti, píšťaly a plech. Z nové sbírky Jak prázdné kolo, po ráfku bude číst další domácí básník, který pendluje mezi Ostravou a Vsetínem, Jakub Chrobák. Skupinku doplní Jan Nemček, laureát Literární ceny Vladimíra Vokolka, který teprve chystá debutovou sbírku.

Jaroslav Erik Frič
Zdroj: ČT24/ČTK

Solitérní vlna je další z celkem devíti poetických bloků. Vystoupí v ní Jaroslav Erik Frič z Brna - básník, hudebník, někdejší vydavatel samizdatů a pořádatel undergroundových festivalů, který teď publikuje hlavně na internetu. V programu věnovaném mimoostravským básníkům se dále představí Daniel Hradecký z Ústí nad Labem, jehož poslední sbírka byla nominovaná na cenu Magnesia Litera 2014, pražský básník, prozaik a výtvarný kurátor Jaromír Typlt nebo poetický experimentátor, který si říká Básník Ticho.

Vlna Improzie je další pořad, který uvede iniciátorka nové scény festivalu Blanka Fišerová. Kromě ní zaimprovizují Jan Delong, Jiří Měsíc, Pavel Zajíc a další básníci. V jiné sekci vystoupí tvůrci, kteří své texty také zhudebňují, například malíř a sochař Marek Pražák, kterého zajímají všechny obory umění. Petr Hruška uvede také Slam vlnu, ve které se mohou diváci potkat se slam poetry neboli poezií naživo, ve které je zásadní výkon na pódiu. „Slameři“ v tom dokonce soutěží. K nejlepším v Česku patří právě host letošních Colours of Ostrava Bohdan Bláhovec, úspěchy má i další účinkující, která si říká Bio Masha. V Ženské vlně vystoupí kromě jiných významná polsko-česká básnířka, prozaička a překladatelka Renata Putzlacher-Buchtová.

Poetickou scénu završí Shakespearův Hamlet, a to hudebně-vokálně-dramaticko-poetická verze této tragédie. Netradiční podobu klasického díla přinese kulturní spolek Upstairs s režisérkou Janou Janěkovou a dramaturgyní Blankou Fišerovou v čele.

Případný básnický či literární přetlak může projevit kdokoliv z návštěvníků festivalu. „V poslední den bude Poetická scéna otevřená zájemcům, kteří budou chtít přednést nebo přečíst texty inspirované děním během festivalu,“ uvedla Fišerová.

Vydáno pod