Odvážná mladá fotografie uzavírá Vnitřní okruh i v Olomouci

Olomouc – Intimita, reflexe i rodina jsou hlavní témata, kterým se věnuje repríza úspěšné fotografické výstavy Vnitřní okruh v současné české fotografii. Muzeum umění v Olomouci hostí čtyři desítky umělců, jejichž putovní projekt sestavil a obměnil Vladimír Birgus. Expozice je k vidění ode dneška do 5. října.

Vnitřní okruh se uzavírá i v Olomouci (zdroj: ČT24)

Tvorba s motivy autorské sebereflexe je už několik desetiletí samostatnou a zavedenou fotografickou kategorií v americké, západoevropské i japonské fotografii. V té české se donedávna příliš neobjevovala. „Za komunistického režimu nebylo tolik možností takové fotografie publikovat, spíše se publikovaly oficiálnější snímky než téma erotiky nebo intimity a řada autorů nechtěla jít s kůží na trh,“ vysvětlil historik fotografie Birgus.

Odvaha naštěstí posledních dvacet let nechybí zejména mladým autorům. S digitálními technologiemi je přístup k fotografii snazší než kdy dřív, může ji udělat prakticky kdokoliv kdekoliv a hned ji šířit. Třeba fotografka Magda Veselá tak na snímcích zachytila rozvrat svého manželství.

Část umělců se ale programově vrátila k technicky precizním portrétům a autoportrétům, subjektivně pojatým zátiším nebo detailům interiérů. Každý soubor snímků doplňuje text autora, který vysvětlí důvody a příležitosti jejich vzniku.

Premiéra Vnitřního kruhu se odehrála před rokem v Galerii hlavního města Prahy. Na výstavě je zastoupeno vice než čtyřicet autorů různých generací od etablovaných tvůrců Ivana Pinkavy, Jiřího Davida, Pavla Máry, Dity Pepe, Pavla Baňky či Veroniky Bromové až po současné studenty a nedávné absolventy různých uměleckých škol.