Láskyplný průvod masek završil Divadelní svět Brno

Brno - Stovky divadelníků ve výstředních maskách prošly v podvečer centrem Brna. Umělci tak ukončili pátý ročník přehlídky Divadelní svět. HaDivadlo vyslalo do ulic „pojízdnou laboratoř lásky“, Husa na provázku svůj průvod přizpůsobila novému dramaturgickému cyklu Smějící se bestie. Z transparentů se proto na tisíce přihlížejících usmívaly tváře různých osobností, od rockera Micka Jaggera po premiéra Bohuslava Sobotku.

Průvod masek završil Divadelní svět Brno (zdroj: ČT24)

Devět brněnských scén chystalo své kostýmy a masky na Moravském náměstí od časného odpoledne. Přesně v 18:00 se průvody daly do pohybu směrem na náměstí Svobody. Některá divadla využila kostýmy ze svých inscenací, další soubory raději vytvořily úplně nové masky. Téma bylo pro všechna stejné, totiž Komedie lásky. O hudební doprovod se postaral klavírista na valníku za traktorem.

Post uměleckého šéfa festivalu, a tedy hlavního garanta programu si v posledních letech předávali ředitelé brněnských divadel. Letos přehlídku připravoval šéf Divadla Radost Vlastimil Peška. Vsadil na smích a divácky vděčné inscenace. „Divadlo se dělá především pro diváky a tento festival je z mého pohledu takto připraven,“ popsal svůj přístup.

Podle ředitelky Divadelního světa Petry Kačírkové se vyplatila sázka na komedie a změna cenové politiky. Ceny vstupenek byly regulované, lidé si tak mohli za stejné peníze dovolit návštěvu většího počtu představení. Velký zájem byl například o Obludárium bratří Formanů na Kraví hoře, představení souboru La Putyka nebo úterní scénické čtení hry Bůh v zahradě vily Tugendhat s protagonistou Boleslavem Polívkou.