Dalího a Muchu na Staroměstském náměstí doplnil Andy Warhol

Praha - Díla Andyho Warhola doplnila stálou expozici Salvadora Dalího a Alfonse Muchy v domě U Bílého jednorožce na pražském Staroměstském náměstí. Kromě známých sítotisků nabízí kresby nebo sbírku obalů na LP. Podívejte se:

Warhol na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Galerista Zdeněk Kočík provozuje Gallery of Art Prague již šest let. Začínal výstavou Jana Saudka, později vytvořil ve dvou patrech expozice Dalího a Muchy. „Teď jsem se dozvěděl, že je možné pronajmout si třetí patro, zrekonstruovali jsme ho a přidali jsme dalšího výtvarníka. Warhol je dobrá značka, všichni ho znají,“ vysvětluje galerista.

„Nekladu si za cíl mít věci, na něž nemáme nebo které nemůžeme sehnat, protože nám je nikdo nepůjčí,“ uvedl s odkazem na vysoké částky, kterých Warholovy originály dosahují na trhu. Nejdražším jeho dílem se loni stal obraz Silver Car Crash (Double Disaster), který se v newyorské aukci prodal za více než 105 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun). „Myslím ale, že tu jsou dobré věci, které ukazují průřez jeho dílem,“ dodal Kočík.

Reprinty podle Warhola

Výstava nezahrnuje pouze původní Warholovy tisky, pořadatelé přiznávají, že některá díla jsou reprinty podle Warhola. „Je obtížné říci, která díla měl skutečně v ruce, když tolik neměl rád ušpiněné ruce od barvy,“ vtipkuje kurátor výstavy Miroslav Houška. Na výstavě jsou třeba díla ze série Sunday B. Morning, jež zahrnují slavnou Marilyn Monroe nebo Campbellovy polévky, u kterých je uvedeno, že jde o tisky podle Warhola.

Autoři expozice se tak zřejmě chtějí vyhnout kontroverzi, která postihla loňskou Warholovu výstavu v Alšově jihočeské galerii. Tamní organizátoři zpočátku uváděli, že zahrnuje jenom originály. Později však změnili popisky s tím, že uvedené edice byly kopiemi.

Vydáno pod