OBRAZEM: Graffiti ve službách města. Porovnejte proměnu

Praha - Graffiti do města patří, domnívá se streetartový umělec Pasta Oner. Radnice Prahy 11 je z těch, které s ním souhlasí, a ve spolupráci se společností Kulturní Jižní Město je vstřícná k ozvláštnění šedých ploch výtvarně hodnotnými graffiti. Začala trafostanicemi (podívejte se na jejich proměnu), pokračuje podchody.

V obrazy proměnilo podchody Prahy 11 za uplynulý rok třicet graffiti umělců, z nichž mnozí na stotisícovém sídlišti vyrostli. „Místo postříkaných, špinavých podchodů chceme mít něco hezkého a určitě musí každý uznat, že je to osvěžení,“ domnívá se starosta Dalibor Mlejnský, že se sprejery je lepší spolupracovat, než je stíhat.

Ovšem v případě, že jde o díla kvalitní a umístěná tam, kde neškodí. Pro výzdobu Jižního Města byli osloveni umělci v čele s výtvarníkem Pastou Onerem, jehož streetartová díla vystavují i galerie. „Streetartové subkultury do městského prostoru patří,“ tvrdí. Před dvěma lety se účastnil debaty na toto téma, kterou uspořádala Galerie hlavního města Prahy při příležitosti mezinárodní výstavy graffiti a street artu. Diskusi o nelegálním umění v legálním prostoru si můžete připomenout v článku níže:

Graffiti v podchodu na Jižním Městě
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Na Jižním Městě začali umělci výtvarnou přeměnou jedenácti trafostanic. Jejich podobu „před“ a „po“ si můžete porovnat ve speciální fotogalerii.

Vznikl dokonce průvodce, podle něhož se k jednotlivých trafostanicím mohou zájemci vydat, podobná mapka má propojit také graffiti v podchodech. Zatím se projekty setkávají především s příznivými ohlasy od ostatních sprejerů i od místních obyvatel. „Je vidět, že ti začínající je respektují. Za poslední rok se nestalo, že by do nich někdo zasáhl,“ potvrdil ředitel společnosti Kulturní Jižní Město Zbyněk Holan. 

Jeden podchod stál Prahu 11 desítky tisíc korun. Za práci dostali zaplaceno částečně i umělci, minimálně jim radnice uhradila barvy. A se streetartovým projektem městská část ještě nekončí - chce ozvláštnit i opěrné zdi a jedná o možnosti posprejovat další trafačky. 

Jižní Město zdobí graffiti (zdroj: ČT24)