Festival ve Varech stihnou dvě apokalypsy. Zaviní je Mel Gibson

Karlovy Vary - V Umučení Krista mluvil hebrejsky i latinsky, ve snímku Apocalypto původním mayským jazykem. Zkusí Mel Gibson i češtinu? Jistě by tím překvapil návštěvníky 49. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, jehož bude letos hostem. Přijde hned na slavnostní zahájení 4. července a převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Gibson ve Varech osobně uvede mystické drama Apocalypto, svůj zatím poslední režisérský opus (z roku 2006), za nějž získal tři oscarové nominace. Ve snímku o záhadném zániku starobylé říše Mayů nechal postavy hovořit původním mayským jazykem. Coby herce jej festival připomene v roli Šíleného Maxe - postapokalyptický akční snímek, natočený v roce 1979 Georgem Millerem, zajistil Gibsonovi celosvětovou popularitu.

A také tomuto Australanovi ještě více otevřel dveře k americkým produkcím. V osmdesátých letech se objevil v komerčně i divácky úspěšné sérii Smrtonosná zbraň, ale také v historickém dramatu Bounty, komedii Pták na drátě nebo filmové adaptaci Hamleta v režii uznávaného inscenátora Shakespearových dramat Franka Zeffirelliho.

Hamlet byl rovněž prvním titulem Gibsonovy producentské společnosti Icon Production, pod jejímíž křídly vznikl v roce 1993 mimo jiné jeho režijní debut Muž bez tváře. Velku hitovkou se o dva roky později stalo romantické drama Statečné srdce, které Gibson natočil, produkoval a zahrál si v něm i hlavní roli. Příběh anglického psance chytil za srdce i americkou filmovou akademii - ověnčila ho pěti Oscary, včetně sošky pro nejlepší režii a film.

Bartoška: Pro nás je Mel Gibson velký filmař (zdroj: ČT24)

V následujících letech prokázal Gibson svou producentskou i hereckou odvahu, když dal ve své společnosti prostor i nezávislejším projektům, jako třeba drsnému thrilleru Odplata. Zároveň je komerčně úspěšným tvůrcem - stal se prvním hercem, jemuž se podařilo v jednom roce (2000) vytvořit hlavní role ve třech kasovních trhácích s více než stomilionovými domácími tržbami: v historickém velkofilmu Patriot, v animovaném Slepičím úletu (ve snímku Nicka Parka, tvůrce Wallace a Gromita, namluvil nafoukaného kohouta) a v komedii Po čem ženy touží, v níž získal schopnost slyšet, co si ženy myslí. 

V roce 2004 se vrátil k režii - a to se vší parádou. Za autorské spolupráce na scénáři a v jeho produkci vznikl velkofilm Umučení Krista. Titul, vzbuzující svým tématem vášnivé emoce i zájem diváků, si připsal tři nominace na Oscara. Posledním projektem, v němž se objevil v tomto roce, je akční komedie Expendables 3. Opět se v ní potká celá herecká generace, která před lety formovala podobu akčního hrdiny, jako třeba Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger nebo Wesley Snipes.

Harrison Ford, Mel Gibson a Sylvester Stallone při představování filmu Expendables 3 v Cannes
Zdroj: Hubert Boesl/ČTK/DPA

O Gibsonovi se v Hollywoodu mluví nejen jako o tvůrci. Zavařil si před pár lety antisemitským výrokem, některých se dotkl filmovým pojetím posledních hodin Ježíše Krista a obvinění z domácího násilí mu štít příliš vyčistit nepomohlo. „Absolutně nemíníme řešit problémy, o kterých ani nevíme, jak a proč vznikly. Pro nás je Mel Gibson velký filmař, který přijíždí ověnčen dvěma Oscary, jedním Zlatým globem a třiceti dalšími cenami - a naše bude jednatřicátá, to je pro nás velká čest,“ není podle slov prezidenta festivalu Jiřího Bartošky nic z Gibsonovy potížistické stránky pro přehlídku podstatné.

… A DALŠÍ

"Hostem festivalu bude také Fanny Ardantová, nikoli jako herečka, která se proslavila v Truffautových filmech, ale jako režisérka a autorka. Uvede v pořadí již svůj třetí film Naléhavé rytmy. Dalším hostem je Laura Dernová, významná hollywoodská herečka. Při příležitosti její návštěvy bude uveden dnes již kultovní film Davida Lynche Zběsilost v srdci, v němž vytvořila ústřední dvojici společně s Nicolasem Cagem. Už potřetí do Varů přijede Franco Nero. Doprovodí Ardantové snímek Naléhavé rytmy, v němž hraje, a uvede filmovou esej Tiché místo na venkově, kterou karlovarský festival promítá v rámci pocty režiséru Eliovi Petrimu a v němž Nero vytvořil hlavní roli," vyjmenoval Jiří Bartoška další herecké osobnosti, jež zavítají do Varů.

Očekávány jsou také režisérské hvězdy, v následujícím videu je představuje umělecký ředitel festivalu Karel Och:

Režisérské hvězdy ve Varech (zdroj: ČT24)