Oprava za Deset hvězd. Evropské dotace zachránily židovské památky

Mikulov/Boskovice - Vdechnout nový život židovským památkám – to je cíl projektu 10 hvězd. Díky dotacím, které dosáhly částky bezmála 280 milionů korun, se podařilo zrekonstruovat synagogy, obecní domy nebo židovské školy. V Mikulově o víkendu po třech letech otevřou pro veřejnost jedinou z dvanácti synagog, která přežila 2. světovou válku i komunistický režim.

Po čtyři století byl Mikulov významným centrem moravských Židů. Kdysi tu bylo dokonce dvanáct synagog a modliteben. Dochovala se však jen ta nejstarší, jejíž základy byly položeny kolem roku 1550. Během 2. světové války ale došlo k likvidaci zdejší židovské komunity a synagoga tak zůstala opuštěná. Budova chátrala, zhroutilo se celé schodiště a synagoga sloužila jen jako sklad ovoce a zeleniny. V 70. letech se dokonce uvažovalo o její demolici. Nakonec ale došlo ke stavebním úpravám, které ale budově spíše uškodily.

Po třech letech získala synagoga díky projektu 10 hvězd původní barokní podobu. Restaurátoři museli interiér zrekonstruovat podle dobových fotografií, v 70. letech totiž došlo k přemalování hebrejských nápisů na stěnách. Nově v síni vyrostl i barokní svatostánek.

Restaurátoři tak zachránili v České republice výjimečnou stavbu. „Je to jediná synagoga takzvaného polského typu u nás, tento typ synagog se jinak v České republice vůbec nevyskytuje. Vznikla podle podoby synagog, které se nacházejí v polské Haliči, na Ukrajině nebo v Rusku,“ popsala historička z Regionálního muzea v Mikulově Dana Massowová.

Takzvaná Horní synagoge se veřejnosti otevře o víkendu. Pak by se měla stát kulturním centrem, které Mikulovským i turistům představí historii zdejší židovské obce i zaniklých památek. Jedna z připravovaných výstav představí osobnost moravského zemského rabína Rabbiho Löwa.

Sídlem moravského zemského rabína pak byly tradičně Boskovice. Projekt 10 hvězd přispěl nejen na obnovu zdejší synagogy, ale i na obecní dům, který vystřídal ve své bezmála dvousetleté historii několik funkcí. „Dům byl postaven v roce 1823 a sloužil jako správa židovské obce, dále zde byla pekárna macesů s prodejnou, určitou dobu zde fungovala židovská škola,“ vysvětlila ředitelka Muzea Boskovicka Dagmar Hamalová.

Ředitelka boskovického muzea Dagmar Hamalová o obecním domě (zdroj: ČT24)

Cílem projektu 10 hvězd byla revitalizace někdejších center židovské kultury v Čechách. Dotaci ve výši bezmála 280 milionů korun si rozdělily židovské obce v Úštěku, Jičíně, Brandýse nad Labem, Plzni, Březnici, Nové Cerekvi, Polné, Boskovicích, Mikulově a Krnově. Mezi památkami zahrnutými do projektu jsou synagogy, sídla bývalých obcí, rabínské domy nebo bývalé židovské školy. Objekty po rekonstrukci oživí stálé expozice, výstavy, přednášky, koncerty, literární nebo filmové večery.