Odvážné Svěcení jara do Prahy zavítá i s autorkou

Praha – „V mém Svěcení jara není žádný příběh,“ popisuje odvážné ztvárnění Stravinského skladby jedna z klíčových postav současného tance choreografka Marie Chouinardová. Netradiční Svěcení jara se do Prahy vrací po sedmi letech, tentokrát i s autorkou. V hudebním divadle Karlín bude jedním z vrcholů festivalu Tanec Praha.

Compagnie Marie Chouinardové navštívila v minulosti Tanec Praha dvakrát. V roce 2001 s retrospektivou Solos a v roce 2007 uvedla za živého doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu Svěcení jara. Letos přijíždí Chouinardová do Prahy poprvé osobně. Uvede exkluzivní program postavený na silné hudební a výtvarné inspiraci.

Mistrovské Svěcení jara doplní jednoaktový balet Mouvements, jehož choreografická partitura kopíruje strukturu knihy – tedy stránky, obrazy a texty, včetně zachování směru čtení zleva doprava. „Samozřejmě, že celek tvoří velmi náročná a komplikovaná spojení. Ale krása je právě v tom sofistikovaném celku. Když s ním můžete navázat kontakt. Ten celek má na člověka nějak působit a já doufám, že bude,“ říká Chouinardová.

S Marií Chouinardovou se diváci budou moci setkat i osobně (zdroj: ČT24)

Perličkou navíc je sólový projekt In Museum. Ve Veletržním paláci zatančí samotná Marie návštěvníkům přání, tajemství a nebo prosby, které jí pošeptají. A to ve čtvrtek v expozici Františka Kupky. 

Marie Chouinardová na festivalu Tanec Praha

25. a 26. 6. od 20:00, Hudební divadlo Karlín
26. 6. 10:30–13:00, Veletržní palác