Calvera ze Sedmi statečných je mrtev

New York - Zemřel americký herec Eli Wallach - představitel padoucha Calvery z westernu Sedm statečných. Bylo mu 98 let. Hrál také ve filmu Hodný, zlý a ošklivý nebo v sérii Kmotr. Naposledy stál před kamerou před čtyřmi lety v thrilleru Romana Polanského Muž ve stínu.

Calvera ze Sedmi statečných je po smrti (zdroj: ČT24)

Podle listu The New York Times herec skonal v úterý. Wallacha vystudoval kromě herectví také umění a pedagogiku, ale pro herectví se rozhodl, už když mu bylo 15 let. Podle newyorského listu vypadal vždy naprosto přesvědčivě, ať jako neurvalý mexický bandita v Sedmi statečných nebo zmatený úředník v Ionescově Nosorožci. Až do natáčení Sedmi statečných v roce 1960 neuměl jezdit na koni. I tak se to ale dokázal naučit tak, že ve filmu vypadal naprosto přirozeně. 

Před filmovou kamerou se poprvé objevil v roce 1956 ve filmu Baby Doll, který natočil Elia Kazan. Kromě westernů Wallach v 60. letech hrál i v dalších známých filmech. Objevil se s Audrey Hepburnovou a Peterem O'Toolem v komedii Jak ukrást Venuši nebo ve Velkém šéfovi s Jeanem-Paulem Belmondem. Úspěch, kterého dosáhl díky Calverovi a westernům ze 60. let, už ale nezopakoval. 

Eli Wallach o svých rolích:

„Vždycky, když hraji zloduchy, představuji si, co s těmi penězi, které uloupí, asi udělají. Koupí si třeba drahé hedvábné oblečení a krásné koně.“ 

Wallach byl sice specialista na záporné role, hrál ale i kladné postavy. Třeba v komedii Rabín, kněz a krásná blondýna (2000) si zahrál moudrého starého rabína. 

Navzdory dlouhé kariéře nebyl nikdy nominován na Oscara. Až těsně předtím, než oslavil 95. narozeniny, mu akademie udělila čestného Oscara za celoživotní dílo.

Vydáno pod