Začalo legendární Glastonbury. Zn.: Holínky a nadšení s sebou

Glastonbury – Den D, na který čekají miliony hudebních fanoušků po celém světě, je po roce konečně tady. Začal totiž legendární Glastonbury Festival, který patří mezi nejmonstróznější akce svého druhu. V údolí velkém jako město Brno vyrostlo přes padesát stageí, na nichž se až do neděle vystřídá nespočet muzikantů. Letos nemá Česká republika na festivalu žádného „velvyslance“ - na rozdíl od loňska, kdy se představil producent a DJ MikkiM, nebo roku 2007, kdy zahráli Gipsy.cz.

Návštěvníci Glastonbury tvoří určitým způsobem specifickou komunitu, shodují se ti, kterým se do Británie někdy podařilo podívat. A právě příchozí vytvářejí onu nezapomenutelnou atmosféru, jež přetrvává i ve chvíli, kdy čtyři dny proprší a nezbývá nic jiného, než se po celou dobu koupat v bahně. Nikdo nic neřeší a problémy neexistují.

Čtyřicátý čtvrtý ročník představí jako headlinery třeba Metalliku, Arcade Fire, Kasabian, Massive Attack, Skrillexe, Disclosure nebo London Grammar. Jmen je v line-upu ale neskutečné množství, proto je velmi těžké se na akci probojovat. To potvrdil i frontman Gipsy.cz Radek Banga a producent a DJ MikkiM, kterým se to podařilo.

Mapa Glastonbury Festivalu
Zdroj: ČT24/Glastonbury

Anglie je totiž podle českých muzikantů před ostatním světem tak o dvacet let hudebně napřed a udává trendy. „Člověk tam pak přijde a zjistí, že není tak úplně vepředu, jak si myslel. Jsou o dvacet let napřed, tam jen tak neuspějete, konkurence je obrovská,“ tvrdí Radek Banga.

Na vznik Glastonbury Festivalu měla vliv éra hippies. Jeden z budoucích organizátorů Michael Eavis se rozhodl uspořádat první událost pod názvem Pilton Festival. A učinil tak poté, co v roce 1970 viděl pod širým nebem koncertovat Led Zeppelin na Bath Festival of Blues and Progressive Music.

  • Pilton Pop, Blues & Folk Festival se tedy poprvé konal v sobotu 19. září 1970 a navštívilo ho kolem 1 500 lidí.
  • Vstupenka stála 1 libru.
  • Headlinery byla skupina The Kinks nebo třeba Wayne Fontana and the Mindbenders. Nakonec je ale nahradila kapela T. Rex. 

Glastonbury se řadí mezi multižánrové akce. Na své si přijdou milovníci roku, popu, indie, hip hopu, metalu, elektroniky, world music, folku, raggae atd. Kromě samotné hudby doprovází festival také divadelní či taneční vystoupení nebo kabaretu.

Mikkim a Gipsy.cz: Glastonbury se nedá napodobit (zdroj: ČT24)