Královna lidové písně slavila tradičně: na Valašsku a s cimbálem

Vsetín - Valašská královna matka oslavila jubilejním koncertem své 85. narozeniny. Řeč je o folklórní zpěvačce Jarmile Šulákové, která byla dlouhých 16 let členkou folk-rockové skupiny Fleret. Do rodného Vsetína jí přijeli pogratulovat její kolegové, v rámci koncertu Pocta Jarmile Šulákové jí zazpívali a zahráli Josef Laža, Stanislav Tomanec nebo Zdeňka Straškrabová.

Oslavenkyně poděkovala hned v úvodu všem svým gratulantům. „Děkuji vám, že jste se sešli v hojném počtu a že jste mě vytáhli z toho našeho špitálu,“ přivítala své fanoušky Šuláková, kterou na koncert přivezla sanitka přímo z nemocnice, kde se zotavuje po operaci kotníku.

Folklórní zpěvačka, jež si vysloužila také přízvisko valašské tornádo, ocenila i hudební doprovod Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, s nímž vystupovala déle než čtyři dekády. „Jarka je náš poklad a je to uragán,“ zhodnotila valašskou umělkyni její kolegyně Vlasta Grycová. „Je to zpěvačka, která má dar od boha,“ doplnil Josef Laža. V repertoáru má Jarmila Šuláková tisíce písní, které zpívala publiku po celém světě, do muzikantského důchodu odešla až před třemi lety.

Vsetínská zpěvačka oslavila 85. narozeniny koncertem (zdroj: ČT24)

Diváci čtvrtečního koncertu v Domě kultury ve Vsetíně odměnili Jarmilu Šulákovou potleskem vestoje. Během narozeninového koncertu, na němž vystoupili také Pavel Ptáček, Jan a Liselotte Rokytovi či Jan Zaviačič, se křtilo i nové album My zme Valaši s výběrem nejlepších duet Jarmily Šulákové. „Přeji všem dobrým lidem, aby na sebe byli hodní, aby si nezáviděli, aby si raději pomáhali,“ uzavřela skromná oslavenkyně.

Jarmila Šuláková se narodila 27. června 1929 ve Vsetíně. Folklórní zpěvačka, která 16 let působila s folk-rockovou skupinou Fleret, patří mezi nejznámější lidové zpěvačky u nás a vysloužila si i přezdívky Královna lidové písně nebo Valašská královna matka. Za svůj život vystupovala s celou řadou cimbálových souborů v tuzemsku i zahraničí.

Zpěvačka Šuláková se původně vyučila švadlenou, ale dlouho pracovala ve vsetínské prodejně Supraphonu. Z obchodu s deskami odešla až před důchodem. Provdala se za houslistu Ludvíka Schmidta, kterého později označila za svého velkého učitele.