Hudební ředitel Opery ND odstoupil. Sliby a realita se liší, říká

Praha – Je to pár dní, kdy Národní divadlo v Praze připomnělo, že příští rok končí mandát šéfům baletu a činohry a že obsazení těchto postů personálně obmění. Beze změn mělo zůstat jen vedení opery. To už neplatí. Z funkce hudebního ředitele Opery Národního divadla odstoupil Robert Jindra. Důvodem jsou prý jeho neshody s uměleckým ředitelem Petrem Kofroněm. Z operního souboru Jindru podpořil například basbarytonista Adam Plachetka, který zrušil některé své plánované závazky vůči Národnímu divadlu. Ředitele ND Jana Buriana Jindrovo rozhodnutí prý překvapilo, o důvodech a další spolupráci s ním bude jednat v pondělí 30. června.

Jan Burian: Jindrovi ještě nabídnu spolupráci (zdroj: ČT24)

Jindra se podle svého prohlášení neztotožňuje s Kofroňovým výběrem inscenačních týmů, způsobem přípravy dramaturgického plánu a také s jeho celkovou vizí budoucího uměleckého směřování Opery ND a Státní opery.

„Dalším důvodem mého odstoupení z funkce hudebního ředitele je rozpor mezi přislíbenými a reálnými kompetencemi, které jsou pro adekvátní vykonávání této funkce nezbytné. Za zcela zásadní však považuji, že stále není transparentně veřejně pojmenována avizovaná transformace Opery Národního divadla a Státní opery. V takové atmosféře lze jen těžko kreativně pracovat na plánování a provozu, ale především vytvořit tvůrčí atmosféru, která je pro uměleckou práci zcela nezbytná,“ uvedl Jindra.

Jindra podle svých slov cítí podporu od členů souboru. Například basbarytonista Adam Plachetka se vzhledem ke vzniklé situaci rozhodl odstoupit od svých přislíbených závazků plánovaných v Národním divadle na divadelní sezonu 2014/2015. „Jeho odchodem z funkce hudebního ředitele Opery Národního divadla odchází i záruka umělecké a profesionální úrovně,“ sdělil Plachetka.

Ředitel Národního divadla: Doufám, že spolupráce s Jindrou bude pokračovat

„Považuji od něj za férové, že nepokračuje v projektu, kterému přestal věřit. Jeho dnešní kritika koncepce transformace mě překvapila, protože doposud k ní nevznesl žádné připomínky,“ reagoval na Jindrovu rezignaci ředitel Národního divadla Jan Burian. Situaci chce s odstupujícím ředitelem probrat po víkendu. Post hudebního ředitele bude dočasně zastávat Petr Kofroň.

Silvia Hroncová a Petr Kofroň
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Umělecký šéf Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň má moji absolutní důvěru a jsem přesvědčen, že spolu s ředitelkou Opery Silvií Hroncovou připravili jeden z nejzajímavějších dramaturgických plánů pro následující období. Pro Operu Národního divadla vybereme hudebního ředitele, kterého bude více zajímat vytváření podmínek pro operní tvorbu naší první scény. Pevně věřím, že spolupráce Roberta Jindry s Národním divadlem bude nadále pokračovat a že na jaře 2015 hudebně nastuduje svou 'srdeční záležitost', kterou je opera Z mrtvého domu Leoše Janáčka,“ doufá Burian.

Ve funkci hudebního ředitele Opery ND byl Jindra od září loňského roku, kdy byl po nástupu nového ředitele ND Jana Buriana reorganizován dosavadní soubor opery. Vznikly dvě samostatné umělecké správy: pro Národní divadlo a pro Státní operu. Operní centrála se koncepčně věnuje celkové umělecké strategii a systému řízení. Umělecké správy odpovídají za provoz a premiéry a vše, co k tomu patří. Ředitelkou spojené Opery Národního divadla a Státní opery byla jmenována divadelní manažerka Silvie Hroncová, uměleckým ředitelem obou operních souborů je Petr Kofroň, hudebním ředitelem souboru Státní opery se stal Martin Leginus.