Chuť na dobrý jazz? Vyrazte na náměstí

Praha – Jazz, funk a soul už brzy ovládnou Česko. Od 15. července začíná devátý ročník Bohemia Jazz Festu. V devíti městech během dvanácti dnů nabídne na historických náměstích koncerty špičkových hudebníků. Přehlídku založil v roce 2005 kytarista Rudy Linka.

Do Prahy přiveze unikátní mix jazzu, rocku a soulu muzikant v turbanu a jeden z nejlepších varhaníků světa Lonnie Smith. Dvaasedmdesátiletý Smith hrál snad s každým významným americkým jazzmanem, inspiroval ho i Jimi Hendrix. Lonnie Smith si navíc odveze hlavní cenu festivalu pro nejlepší žijící jazzmany.

„Je to skleněná plastika dlažební kostky, která symbolizuje to, že se festival koná na náměstí. Letos ji dostane Lonnie Smith v Praze na Staroměstském náměstí 16. července,“ uvedl hudebník a ředitel festivalu Rudy Linka.

Náměstí v Brně a v Písku, které je letos festivalovým městem, zase rozezvučí zvonivý hlas první dámy brazilského jazzu Leny Andrade. „Je to taková Ella Fitzgerald brazilského jazzu,“ říká Linka. Na kytarovou jazzrockovou legendu Johna Scofielda se zase mohou těšit fanoušci v Plzni, v Liberci a ve Zlíně.

Chuť na dobrý jazz? Vyrazte na náměstí (zdroj: ČT24)

Vstupy na všechny koncerty jsou zdarma. Časopis Downbeat zařadil letní koncerty na českých náměstích mezi nejvýznačnější jazzové kulturní akce vůbec. „Kombinace náměstí a hudby je úplně úžasná, ta myšlenka byla přivést dobrou hudbu tak, aby si ji mohl kdokoliv poslechnout,“ uvedl Linka.

Vydáno pod