Radokovy ceny po 22 letech končí. Budou pokračovat pod jiným názvem?

Praha - Dvaadvacet let se udělovaly ceny nesoucí jméno divadelníka Alfréda Radoka, naposledy v březnu 2014. Už poslední ročník měl namále kvůli sporům Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka a dvouměsíčníku Svět a divadlo, které ocenění spolupořádaly. Nakonec se sice 22. ročník uskutečnil, rozpory v pohledu na podobu ocenění se ale uhladit nepodařilo. Šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král, který organizuje anketu kritiků, na jejímž základě se ceny udělovaly, však v ní chce pokračovat a ceny zřejmě udělovat dál, i když pod jiným názvem.

„Rozdílné názory organizátora soutěžní ankety časopisu Svět a divadlo a Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka na podobu inscenačních cen vyústily v obtížně řešitelnou situaci,“ uvedli členové správní rady k důvodům konce ocenění.

Ceny Alfréda Radoka jsou nejstarším z ocenění udělovaných v České republice za umělecké počiny v oboru divadla. Cena byla poprvé udělena za rok 1992 inscenaci Don Juan a Faust režisérky Hany Burešové. Byla to po roce 1989 první z uměleckých cen svého druhu - Thálie byly poprvé předány o rok později.

Spory mezi nadací a měsíčníkem Svět a divadlo (SAD) jako organizátorem ankety začaly loni. Fond pak na podzim oznámil, že ceny za výkony v inscenačních kategoriích za rok 2013 neudělí a bude pracovat na změnách. Členové fondu to zdůvodnili tím, že kategorie i způsob rozhodování o laureátech jsou dlouho neměnné, což na jedné straně posiluje jejich hodnotu, ale občas bývá i důvodem kritiky. Měsíčník SAD s tím nesouhlasil a z nadace vystoupil. David Radok mu v prosinci nedal svolení k tomu, aby SAD na základě ankety dál nazýval své ceny jménem jeho otce. Nadace se dohodla s agenturou CCL o letošním ročníku - vyhlášen byl začátkem března.

Podle členů správní rady (patří k nim například Hudební fakulty Akademie múzických umění Ingeborg Radok Žádná a ředitelka IDU Pavla Petrová, jejími čestnými členy jsou i Ladislav Chudík a Josef Topol) měla cena přes dvě dekády svůj význam, ten se ale postupně vytrácí.

  • "Václav Havel, z jehož iniciativy Radokova cena původně na podporu dramatické tvorby v roce 1992 vznikla, svou přítomností už bohužel nemůže pozvednout toleranci a prchající význam ceny. A proto je čas ji uzavřít a dát prostor pro případný vznik ceny nové," uvedli členové rady.

„Hodnota každé ceny je v kvalitě udělující poroty, v osobnostech, které cenu zaštiťují, a (nebo) ve finanční odměně, kterou cena skýtá, protože samotné kritérium umělecké kvality je relativní. Důležitější než finanční odměna bylo odborné a početné složení hlasujících kritiků,“ uvedl dále fond ve svém prohlášení. V anketě, organizované měsíčníkem Svět a divadlo (SAD), každoročně hlasovalo až osm desítek kritiků a publicistů.

„Nadační fond mě v březnu, tedy po vyhlášení cen, oslovil, zda bychom byli ochotni pokračovat a za jakých podmínek. Naše vyjádření jsme odeslali a v dubnu se ptali na odpověď. Dodnes jsme ji nedostali,“ reagoval na prohlášení nadace šéfredaktor SAD Karel Král.

  • „Z našeho pohledu nic nekončí. Anketa bude pokračovat dál a snad budou i ceny, i když pod jiným názvem,“ dodal.
Karel Král: Ztráta značky? Mocenské rozhodnutí (zdroj: ČT24)