Čtvrtý den ve Varech: Kdo stačí na (čtvrtou) hvězdu?

Na úvod trocha statistiky. Do pondělního rána se na festival ve Varech akreditovalo 9 919 návštěvníků, počítaje v to i novináře a tvůrce, a prodalo se 62 727 vstupenek. Co přinesl a odnesl čtvrtý den?

Nejprve ohlédnutí za závěrem třetího. Francouzská herečka a režisérka Fanny Ardantová večer uvedla svůj snímek Naléhavé rytmy. Ohlas měl menší než jeho tvůrkyně, která si na projekci přizvala hereckého kolegu Franka Nera. Ten svou roli ve filmu popsal zcela jasně:

Fanny Ardantová a Franco Nero ve Varech (zdroj: ČT24)

Největší hvězdou zatím byl, nic naplat, Mel Gibson. Rozhovor pro pořad Na plovárně s ním točil Marek Eben, poprvé před početným publikem. Jaký dojem na něj hollywoodský herec a provokující režisér udělal?

Marek Eben: Kamera Mela Gibsona opravdu miluje (zdroj: ČT24)

Digitalizace českých filmů je na filmovém festivalu vždycky vděčné téma. Dnes se ale o ní mluvilo v milých souvislostech: zástupci České televize, Muzea Karla Zemana a Nadace české bijáky podepsali memorandum o spolupráci na digitálním restaurování tří Zemanových filmů. Všechno jde, když se chce:

Petr Dvořák: Naší snahou je dostat Karla Zemana i za hranice (zdroj: ČT24)

Ti, kteří mají rádi staré filmy, sedí zřejmě teď v karlovarském letním kině. Promítá se tu první titul z doprovodného programu Play.Cinema, v němž jsou k vidění vykopávkové (restaurované!) filmové klenoty za doprovodu živé hudby. Jako první je dnes na programu Východ slunce z roku 1927. Němý snímek Němce Friedricha Wilhelma Murnaua, mimochodem režiséra Upíra Nosferatu, získal na vůbec prvním udílení Oscarů tři sošky. Na projekci ho hudebně podkreslí kapela Ohm Square, mimo jiné i variací na její hudbu z filmu Samotáři. Koláčky si musíte donést sami: 

Jan Čechtický z Ohm Square o hudbě a filmech (zdroj: ČT24)

Východ slunce je podbízejícím se oslím můstkem k výhledu do dalšího festivalového dne. Očekává se v něm premiéra Díry u Hanušovic režiséra Miroslava Krobota, který se se svým celovečerním debutem dostal do hlavní soutěže. Komedii lakonickou jako tvůrce sám představil blíže jeden z herců Jaroslav Plesl. Diváci ČT jej znají mimo jiné coby nekolegiálního kuchaře seriálu Čtvrtá hvězda (kde škodil Krobotovi). Se svými hotelnickými zkušenostmi by prý čtyřhvězdičkovému Thermalu, středobodu festivalového dění, hvězdu ubral. Za co?

Jaroslav Plesl: Díra u Hanušovic je jímavý film (zdroj: ČT24)