Pátý den ve Varech: Hastrmani a tatrmani

Jsou všude mezi námi. Kdo? Výše zmínění. Vodníci měli dneska na karlovarském festivalu dokonce tiskovku a komedianti, v dobrém smyslu slova kumštýři, jsou vítáni a zváni. Největší kumšt předvedl v úterý Miroslav Krobot svým filmovým režijním debutem. Čím dalším se Vary překlopily do své druhé půlky?

Začněme pár hodin před východem slunce. Němý oscarový snímek Sunrise z roku 1927 uvedl včera večer nový projekt festivalu - tedy promítání skvostů z počátku kinematografické éry. Pro Vary ho ozvučila skupina Ohm Square:

Ohm Square ozvučili němý film (zdroj: ČT24)

Úterý bylo spojeno s dobrou věcí - každoročně festival podporuje jednu charitativní organizaci. Letos se rozhodlo připomenout bohulibou činnost Linky bezpečí:

Karlovarský festival pomáhá Lince bezpečí (zdroj: ČT24)

Za dobrou věc už mnozí také předem považovali Díru u Hanušovic. Snímek Miroslava Krobota, do něhož obsadil herce ze „svého“ Dejvického divadla, soutěží o Křišťálový glóbus. „Bavilo by mě, kdyby se diváci někdy smáli, a někdy ne,“ svěřil se svými očekáváními režisérský debutant. První dojmy z jeho načernalé komedie si budete moci přečíst na webu ČT24 zítra, mluvilo se o ní ale už dnes (mimo jiné byli tvůrci a herci hosty v Domě ČT, besedu s nimi si přehrajte v iVysílání):

Seznamte se s Dírou u Hanušovic (zdroj: ČT24)

V Domě ČT se sešla také početná delegace vodníků z chystaného seriálu Neviditelní. Mokrou partu vede prezident festivalu Jiří Bartoška a patří do ní mimo jiné také Jiří Langmajer. V následujícím rozhovoru kápnul božskou, jak je to s infiltrací hastrmanů mezi nás, suchozemce (chcete-li se seznámit s dalšími jemu podobnými, zaplujte do iVysílání):

A komu by to bylo málo, nechť si projde fotogalerii dnešního dne s baťůžkáři i filmaři: