Morava Vladimíra Franze pramení ve Znojmě

Znojmo - Divoká a energická je podle Vladimíra Franze řeka Morava a její okolí. Své dojmy přeměnil v symfonickou báseň Morava, která ve světové premiéře zazněla včera při zahájení desátého ročníku Hudebního festivalu Znojmo.

Franzova Morava zazněla ve světové premiéře (zdroj: ČT24)

„Tu řeku znám, protéká krásným úsekem, který jsem dokonce jel na gumovém člunu. Mám na mysli váté písky u Moravského Písku a Rohatce, kde řeka dělá takový coloradský kaňon,“ prozradil o inspiraci k symfonické básni Franz. Skladba má čtyři části. Autor využil i některé nástroje, které v symfonické hudbě nejsou „doma“ - například cimbál a elektrickou kytaru, dokonce plastové barely. 

Franz Moravu složil přímo na objednávku festivalu. Patnáctiminutová skladba zazněla v podání Filharmonie Brno v jízdárně kláštera Louka. Na programu byla mimo jiné i další hudební díla věnovaná řekám - Vltava Bedřicha Smetany a Dunaj Leoše Janáčka. Dalšího významného českého skladatele - Antonína Dvořáka - připomněl jeho Houslový koncert a moll, při němž zazářil houslista Pavel Šporcl, patron festivalu.

Hudební přehlídka potrvá ve Znojmě do 27. července. Návštěvníky láká ještě na Šporclův sólový koncert My Violin Legends, oblíbené polské hudební komiky MozART Group a komediální operu Platée. Jubilejní, desátý ročník, který je věnován Francii, nabídne kromě tónů také třeba ochutnávku vín.