PODÍVEJTE SE: Muzeum silnic představuje mosty - účelné, dokonalé i krásné

Vikýřovice – Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka otevřelo unikátní stálou expozici zaměřenou na silniční mosty. Shromáždilo části kamenných, dřevěných, železných i železobetonových mostů z různých období a různých zemí světa, trojrozměrné modely, fotografie, mosty na starých pohlednicích, mincích, známkách, grafických listech i obrazech.

Mosty obecně budí sympatie lidí, protože spojují. Mnohé konkrétní mosty mají obdivovatele konstrukčního řešení, umístění v krajině, zvoleného materiálu. Kurátoři silničního muzea se proto zaměřili nejen na technickou stránku mostů, ale shromáždili i umělecká díla s tímto motivem. „Lidé odjakživa tíhnou k tomu, co je spojuje. Skutečný spojovací článek cest a silnic, břehů, potoků a řek je také symbolem spojení lidských osudů,“ připomíná kurátorka a vedoucí Muzea silnic ve Vikýřovicích Alena Turková.

Výstava ukazuje mosty současnosti i minulosti. Nejstarším exponátem je model z roku 1780. Raritou jsou například pseudogotické věžičky, které zdobily památkově chráněný most přes Labe v Obříství u Mělníka z roku 1902. Každá váží dvě a půl tuny. „Když se Štěpánský most v Obříství v roce 2003 opravoval, byly tyto věžičky nahrazeny kopiemi. Díky tomu můžeme vystavit originály těchto ozdob,“ řekla Turková.

Podívejte se na galerii:

Unikátem je také takzvaný Bailey Bridge, který hojně používali za 2. světové války Spojenci. Jde o lehkou skládací konstrukci, kterou vojáci rychle a snadno přemosťovali řeky nebo strže. Maršál Bernard Montgomery prohlásil, že bez Bailey Bridge by nevyhráli válku. „Nespornou výhodou je, že most je lehoučký, dá se snadno složit. Stačilo na to pár chlapů,“ vysvětloval průvodce muzea Tomáš Turek. Dodal, že tyto konstrukce se dodnes používají.

Expozice připomíná mimo jiné mosty, které za Protektorátu Čechy a Morava rozestavěl Adolf Hitler. Vystavené jsou různé mostní prvky - piloty, ložiska, klenáky, také umělecká díla – grafické listy a obrazy z poloviny 19. století i ze současnosti, fotografie a pohlednice mnoha výjimečných mostů. Muzeum čerpalo z vlastních fondů, některé exponáty si vypůjčilo z pražského Národního technického muzea, Moravského zemského muzea v Brně nebo ze Střediska mostních provizorií v Brodku u Prostějova.

Muzeum silnic představuje krásu mostů (zdroj: ČT24)

Muzeum silnic ve Vikýřovicích

Muzeum silnic ve Vikýřovicích je zaměřeno na prezentační, akviziční i vědeckovýzkumnou činnost a má celorepublikovou působnost. Ve sbírkovém fondu má asi 1500 exponátů a zhruba 500 publikací se silniční tématikou. Zájemcům je otevřená muzejní badatelna. Kromě expozice zaměřené na mosty jsou tam další dvě stálé výstavy s názvy Silnice je život a Po stopách bratří Kleinů.