Thor mění pohlaví, Kapitán Amerika barvu pleti

New York - Osud superhrdinů není o nic jistější než ten lidský. Nakladatelství Marvel Comics se rozhodlo předělat dvě ze svých slavných komiksových postav. Ze severského boha Thora se stane žena. A z Kapitána Ameriky Afroameričan.

Thor s pověstným kladivem se v komiksových příbězích objevil poprvé v roce 1962. Jako muž za ta léta odvedl slušnou práci, podle jeho nakladatele je ale čas na změnu. Přeměna Thora na ženu má přilákat čtenářky a vynahradit jim, že ženy a dívky byly v komiksech dlouho ignorovány. Thor zůstane podle jména Thorem i v ženkém těle. Nebude to Thorka, paní Thorová ani Thorita, ujistil čtenáře autor nové série Jason Aaron. Vycházet začne letos v říjnu.

Kapitán Amerika bojuje proti zlu dokonce už od 40. let. I jeho čeká změna, i když oproti Thorovi spíše „kosmetická“ - v nové verzi jím bude muž s africkými kořeny. Pravděpodobně superhrdina Falcon, který se v příbězích objevil jako Kapitánův blízký spojenec. Navíc byl prvním mainstreamovým superhrdinou afroamerického původu. Od svého předchůdce převezme nový hrdina trikot v barvách americké vlajky a podobně vyzdobený štít.

Chystané změny nejsou vlastně až tak překvapivé. Nakladatelství Marvel a jeho konkurent DC Comics provedli v posledních letech několik zásadních změn. Také Spiderman už není běloch Peter Parker, ale napůl černoch a napůl Hispánec Miles Morales. Postavy superhrdinů Green Latern a Northstar mají homosexuální orientaci a kdysi plavovlasá Slečna Marvelová (Ms. Marvel) se na počátku roku změnila v muslimskou dívku.