Odysea pokračuje divadlem: Penelope čeká i v Praze

Praha – Divadlo jako odysea. Umělci z několika evropský zemích se plaví od Baltského moře ke Středozemnímu, jejich pouť začala v této letní sezoně a potrvá po dvě další. Po Rusku, Estonsku, Polsku a Německu je zastávkou projektu Meeting the Odyssey i Praha – od 20. do 30. července.

Divadelní odysea vede přes Prahu (zdroj: ČT24)

V každém z měst, kde projekt zakotví, převypráví jednu z epizod Odysseova putování, adaptovaný na podobný příběh z dané země. Tématem pražského představení bude 27. a 28. července sestup Odyssea do podsvětí. Že by odkaz na český underground? K Homérově eposu odkazuje také inscenace Čekání na déšť polského souboru Opolski Teatr Lalki i Aktora. Vrací se v něm k mytickému příběhu Odysseovy manželky Penelope.

Do několikaletého projektu se zapojilo přes sto tanečníků, (loutko)herců a performerů z jedenácti zemí Evropy. Do pražské Divadelní odysey se z tuzemských souborů zapojí studio Farma v jeskyni, soubor fyzického divadla Teatr Novogo Fronta, choreografka Lenka Vagnerová či performerka Patricie Poráková. Součástí programu je kromě tance také cirkusová aréna, koncerty a workshopy.

K odysee se diváci mohou přidat na Lodi Tajemství bratří Formanů, v Divadle Hybernia a v cirkusové aréně v Zítkových sadech. Z Prahy zamíří Divadelní Odysea tento rok ještě na sever – do Kodaně a Helsinek.