OBRAZEM: Britové to s uměním umí. Je všude

Londýn - Ve Velké Británii je umění všude - po dobu šesti neděl. Projekt Art Everywhere je podle organizátorů největší výstavou pod širým nebem na světě: na třicet tisíc reklamních ploch zaplní díla současného i staletími prověřeného umění.

Na nádražích, křižovatkách nebo na taxících se objevilo 25 obrazů. Nejstarším je Portrét dámy s veverkou a špačkem, který v letech 1526–8 namaloval Hans Holbein mladší. Nejmladší vytvořil před dvěma lety Grayson Perry. „Když o něm budou lidé přemýšlet s fantazií, může vyvolat spoustu zajímavých diskusí,“ poznamenal ke svému dílu.

Výstavní pětadvacítku vybírali sami Britové na oficiální facebookové stránce. Hlasovalo jich 38 tisíc. Organizátoři si od projektu slibují, že díky všudypřítomným reprodukcím se umění dostane až k 95 procentům ostrovanů. „Kvalita mistrovských děl je někdy opomíjená. Podobné projekty pomáhají, aby si jich veřejnost všimla. Umění je něco, co mají všichni radostně sdílet. A o tom celá iniciativa je - dát lidem vědět, že díla jsou jim dostupná, že je můžou objevit a trávit s nimi čas,“ vysvětlují pořadatelé.

Tištěné reprodukce pomohli zaplatit příznivci nápadu. Podle tučnosti příspěvku dostali odměnu - třeba jedinečnou sadu pohlednic nebo velkoplošných plakátů. Výtvarné umění bude zase nahrazeno reklamami na konci srpna. 

Umění všude (zdroj: ČT24)