Sláva! Muchova Slavia přicestovala z Japonska domů

Hluboká – Alšova jihočeská galerie se může radovat. Do její sbírky totiž přistál drahý holoubek. Jeden z nejvýznamnějších obrazů Alfonse Muchy Slavia se z výstavy v japonském Tokiu vrátil konečně domů. Za přísných bezpečnostních opatření dílo z roku 1920 dorazilo na Hlubokou, kde bude až do září k vidění na sedmdesátku malířových prací.

Muchova Slavie přestala cestovat a vrátila se domů (zdroj: ČT24)

Galeristé výstavu pojistili na sto padesát milionů korun. Slavia je kreslená temperou a na cestu z Japonska se vydala už na začátku července. Transport absolvovala ve speciálním boxu v letadle, poté ji čekala detailní prohlídka a teprve poté dostala zelenou, aby zamířila na stojan.

Alšova výstavní síň na plátno čekala oficiálně od června, kdy zahájila Muchovu výstavu. Poslední puzzle tedy zapadlo do skládačky a expozice je nyní kompletní. Přestože je Slavia pojištěná na sedm milionů korun, její tržní hodnota tuto částku podstatně přesahuje – správci ji však vyčíslit nedokázali.

Výstava Alfons Mucha v zrcadle doby
Zdroj: ČT24/Mucha2014.cz

„Jedna z typických ženských podobizen pochází ze závěru umělcovy tvorby. Vznikla až po slovanské epopeji,“ upřesnil Aleš Seifert, ředitel galerie. Samostatně stojící obraz se během odpoledne stal jedním z hlavních magnetů výstavy. Autoři výstavy však chtějí v expozici zviditelnit i méně známé obrazy. Zejména ranou tvorbu Alfonse Muchy z časů, kdy se živil zakázkami.