Letní festivalová krasojízda pokračuje Benátskou!

Liberec – Obyvatelé v okolí sportovního areálu Vesec se v Liberci budou muset připravit na rušné dny. Právě dnes totiž začíná čtyřdenní festival Benátská! (dříve Benátská noc), který přinese finské love metalisty HIM, Palo Haberu a jeho Team, Kiss Forever Band a mnoho dalších hudebních vystoupení.

Začíná festival Benátská! (zdroj: ČT24)

Akce prodělala změnu jména – z Benátské noci se stala pouze Benátská! Organizátoři chtěli název zjednodušit, do karet jim hrál i fakt, že se už nějaký čas nejedná o jedinou noc, avšak o čtyři dny. Celá událost skončí až v neděli.

  • Dnešními headlinery jsou slovenští Team, kteří jindy vůbec nekoncertují. Půjde tedy o jejich jediné vystoupení v Česku. Zesnulého bubeníka Ivana Marčeka nahradil bicman Marcel Buntaje.
  • Největším lákadlem však nadále zůstávají finští HIM, kteří se do Česka vracejí pravidelně, protože v tuzemsku mají početnou fanouškovskou základnu.
  • Kromě nich publiku zahrají také domácí interpreti – Tomáš Klus, Chinaski, Krucipüsk, Debbi a další.

Součástí akce jsou také doprovodné workshopy, v neděli je dokonce vstup na festival zdarma. Právě tehdy je událost koncipovaná jako festival regionální kultury a návštěvníkům představí lokální potraviny, pití, potravinovou banku a večer zahraje skupina Čechomor. Fanoušci budou moci nahlédnout i do zákulisí Benátské! a podívat se, jak vše funguje na druhé straně.

Na akci měl zahrát také zpěvák Michal Hrůza, který stále leží v nemocnici po napadení ostravskými studenty před festivalem Colours of Ostrava. "Vnímáme složitou situaci zpěváka, muzikantů i jejich rodin. Proto honorář, který měli obdržet za vystoupení na našem festivalu, posíláme v plné výši managementu kapely. Ať sami rozhodnou o tom, jakým způsobem s ním co nejsmysluplněji naložit," vyjádřil se Pavel Mikez. 

Příliš nahlas! Kompromis?

Ne každý si ale festival evidentně užívá. Stížnosti občanů na hluk se sice snižují, pořád však existují. Ředitel festivalu Pavel Mikez osadnímu výboru vzkazuje, že svoji část kompromisu už splnil. Benátská! natočila pódia jiným směrem a ve čtvrtek i v neděli produkce končí o něco dřív. V sobotu se sice hraje až do pěti hodin do rána, Mikez však zdůrazňuje, že se jedná už jen o „dojezd“ ve stanovém šapitó.

Návrhy na zkrácení programu do půlnoci festival odmítá. Pokud by kapely přestaly hrát tak brzy, lidé by podle ředitele nenašli vyžití. „Chceme je udržet v areálu,“ dodává. Jakým směrem se debata o nadměrném hluku bude dál odvíjet, se tak zřejmě uvidí až po konci letošního ročníku.