Šťastný konec choltického zámku?

Pardubice – Zčásti barokní a zčásti renesanční stavba zámku Choltice dlouhá léta trpěla nezájmem. Rozpadající stavbu nechtěl nikdo opravit, protože její celková rekonstrukce by vyšla na čtvrt miliardy. Situace se však začíná postupně obracet a díky přílivu návštěvníků se blýská na lepší časy.

Na zámku rušno bylo, jenže trochu jinak, než by si historický objekt zasloužil. Jeho využití totiž blokovaly restituční spory s potomkem šlechtického rodu Bertholdem Thun Hohensteinem. Poté, co mu soudy panství nevydaly, o zámek dál pečují Choltice.

Dlouhá léta se stavba nacházela ve velmi špatném stavu. Barokní část objektu sice stále chátrá, zatéká do střech a část zdiva se odlupuje, zámek má ale před sebou světlé zítřky i navzdory žalostné minulosti. Choltická radnice začala pořádat zajímavé akce, které lákají turisty. Oproti předchozím rokům se jich na něj letos stihlo podívat už sedm tisíc a sezona ještě není u konce. Každý platící návštěvník zachraňuje Choltice platbou vstupného, navíc se o záchranu objektu začal zajímat i městys a kraj. Výjimkou nejsou ani jednotliví dobrovolníci.

Dosavadní úpravy investované v loňském roce stály přes deset milionů korun. Zásadní proměnou prošel někdejší dům purkrabího, kde vznikla pokladna, i nový společenský sál. Exponáty ve vitrínách dokládají někdejší život v Cholticích i život samotného šlechtického rodu.

Ne vše ale půjde zachránit. Zub času se na zámku podepsal a kromě vnějších škod trpí také interiéry. Některé vybavení už zachránit nepůjde – jedná se hlavně o dřevěné obklady, kazety či nábytek. Podle odhadů by mohla být narušená i statika objektu. Dále se musí revitalizovat zahrada, v níž se natáčelo několik filmů. Nejznámějších z nich byl Strakonický dudák či rok staří Obchodníci.

Mezi nejzajímavější části zámku patří kaple sv. Romedia, který se řadí mezi téměř zapomenuté tyrolské světce.

Záchrana choltického zámku (zdroj: ČT24)