Nový sál i herecké zázemí. Divadlo Continuo kontinuuje ve vlastním

Malovice – Je čas vzít situaci do vlastních rukou, řekli si zřejmě členové divadla Continuo a rozhodli se postavit vlastní multifunkční sál. Stane se tak v jejich sídle v Malovicích, kde vyroste zázemí pro diváky i herce a dojde k renovaci původních objektů. Stavět se začne letos v říjnu a hotovo musí být již v květnu příštího roku. Renovace bude z 85 procent podpořena z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Symbolickou renovaci zahájili divadelníci dnem otevřených dveří sídla ve Švestkovém dvoře a čtyřdenním festivalem RE:START Malovice 35.

Letní projekt bude poprvé koncipován jako série menších performancí a instalací. Ode dneška do neděle se budou odehrávat v celém prostoru a okolí Švestkového dvora. „Kromě toho uvedeme na festivalu dvě naše nejnovější inscenace – Den osmý a U zdi – a řadu divadelních představení a koncertů souborů a seskupení, které jsou spojeny s více než dvacetiletou historií našeho divadla,“ uvedl k dramaturgii vedoucí souboru Pavel Štourač.

Stavíš, stavím, stavíme

„Nejdříve je třeba vytvořit základní infrastrukturu, to znamená vodu, odpady, elektřinu, vyřešit topení, a potom začne vznikat prostor, který bude sloužit divadelnímu provozu,“ uvedl Štourač. Celý půdorys objektu kopíruje tradiční jihočeský statek, stodolu nevyjímaje. Právě ta poslouží jako další multifunkční prostor. „Chceme, aby to byl univerzální prostor, aby si divadla, která tady budou hrát, mohla zvolit, kde budou sedět diváci, kde bude scéna a jak bude vypadat,“ dodal.

Ve dvou křídlech bude zázemí divadla – ateliéry, dílny, kuchyně a divadelní klub, kanceláře a sociální vybavení. V půdních vestavbách vzniknou ateliéry pro dětské dílny i pro výrobu kostýmů a masek. Ubytování projekt neřeší, dotační titul to neumožňuje. Deset členů souboru bude nadále žít v maringotkách, které na své náklady upravují.

Nová scéna originálního divadla (zdroj: ČT24)