Památkáři odtajnili své Popelky - turisty neobjevené památky

Jižní Morava - Popelky mezi památkami, tak by se daly označit zámky v Kunštátu, Uherčicích nebo Rájci nad Svitavou. Nový projekt Neobjevené památky připomíná méně známé a podprůměrně navštěvované atrakce, které si podle památkářů přesto pozornost turistů zaslouží.

„V okolí Moravského krasu je hodně památek, takže návštěvník má takovou nabídku, že mu na zámek v Rájci už nezbydou síly. Část návštěvníků mine náš zámek i proto, že jeho fasáda zrovna nesvítí novotou,“ připustila kastelánka zámku v Rájci nad Svitavou Jana Kopecká. Právě takovým zapomenutým turistickým atrakcím by měl pomoct nový projekt Národního památkového ústavu.

Ten vytipoval celkem 33 návštěvnicky nedoceněných památek, které mají podle památkářů co nabídnout. Zatímco ve Zlínském kraji je takovou atrakcí jen zámek Vizovice, na jihu Moravy považují za neobjevené památky hned čtyři zámky - v Kunštátu, Uherčicích, Rájci nad Svitavou a v Bučovicích.

Památkáři chtějí nedoceněné památky propagovat ve spolupráci s Klubem českých turistů, který nabízí seniorské slevy. Díky nim můžou návštěvníci získat na neobjevené památky jednu vstupenku zdarma. K propagaci nedoceněných památek vznikla i zvláštní edice turistických známek.

Boj o návštěvníky popisuje kunštátský kastelán Radim Štěpán (zdroj: ČT24)

„Chceme se podívat tam, kde jsme ještě nebyli. Výhoda méně známých zámků je, že je tu míň lidí a není to tak komerční. Máte tak šanci vidět například rekonstrukci krovů,“ vysvětlil své důvody k návštěvě kunštátského zámku Vladimír Pavlíček. „Průvodce se vám víc věnuje, protože je na všechno víc času. Jsem tu už podruhé a prý v roce 2017 budou otevřené zase další prostory, tak se sem ještě určitě podíváme,“ slíbila další návštěvnice zámku v Kunštátu Naďa Šuláková.

Podle vedení NPÚ mají neobjeveným zámkům pomoci i peníze ze speciálního fondu. „Jsou to památky, které jsou průměrně nebo podprůměrně navštěvované, ale mají přitom své kouzlo. Počet neobjevených památek už zvyšovat nebudeme, spíš je chceme vylepšit. Například v Bučovicích byla znovuobnovena kašna na nádvoří,“ uzavřela mluvčí ústavu Jana Tichá.