Filharmonici, Kelarová a romské děti - Česká filharmonie experimentuje

Liptovský Mikuláš - Na východní Slovensko zamíří část hráčů prvního tuzemského orchestru - České filharmonie. Na koncertech v romských osadách tam doprovodí hudebnici Idu Kelarovou a dětský sbor Čhavorenge. „Vzájemně si mohou předat moment improvizace, děti umí předat spontaneitu a filharmonici zase vědí, jak tomu dodat systém a jak nasměřovat děti dál,“ komentoval přínos spolupráce ředitel České filharmonie David Mareček. První koncert se uskuteční zítra v osadě Lenartov, další v Raslavicích a poslední v synagoze v Liptovském Mikuláši.

Členové České filharmonie se zúčastní letní školy Romano drom, kterou pravidelně pořádá občanské sdružení MIRET Idy Kelarové pro romské děti z České republiky, Slovenska a Maďarska. Čeští filharmonikové povedou během soustředění hudební workshopy. Hudebníci se tak připojují k dlouhodobému úsilí Kelarové podporovat děti a mladé lidi ohrožené sociálním vyloučením.

  • „Cesty Idy Kelarové a České filharmonie se spojily logicky, protože filharmonie se v posledních letech začala více věnovat dětem obecně a komunitní aspekt naší práci zatím chyběl. Ida Kelarová má v této oblasti dlouholeté zkušenosti, takže volba logicky padla na ni,“ řekl Mareček.

„Akce se účastní 12 členů orchestru, pro které byla účast dobrovolná,“ upřesnil Mareček. S Idou Kelarovou a dětským sborem Čhavorenge doplněným o talenty vybrané z východoslovenských romských osad Lenartov a Raslavice nacvičí hudební program. Společně ho představí během trojice večerních koncertů 6. – 8. srpna přímo v osadách a v synagoze v Liptovském Mikuláši. „Koncert se připravuje během jediného dne,“ upozornil Mareček.

Společné hudební dílny plánují filharmonici spolu s Kellarovou na jaře také v České republice, například v severočeských Trmicích. Dětský sbor Čhavorenge vedený Kelarovou se také představí pod záštitou České filharmonie ve Dvořákově síni 17. listopadu během koncertu ke Dni studentstva. S Idou Kelarovou a jejím týmem počítá také nový cyklus workshopů pro žáky 1.-5. tříd ZŠ 'Kápneme si do noty?! aneb Čeští muzikanti odtud i odjinud' v díle věnovaném romské hudbě.

Mareček: Spolupráce s Kelarovou byla logickým krokem (zdroj: ČT24)

Ida Kelarová se věnuje romským dětem ohroženým sociálním vyloučením dvacet let. Její snahou je přibližovat mladým Romům jejich kulturu, motivovat je k tomu, aby se nevzdávali svých snů a zapojili se do většinové společnosti. Z romských osad vybírá talentované děti do své každoroční letní školy Romano drom. Dosavadní výsledky jejího úsilí ocenili posluchači v České republice, kde sbor Čhavorenge vystupoval za doprovodu Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie Zlín a naposledy v prosinci 2013 s Filharmonií Brno. Projekt Romano drom je založený na dlouholetých zkušenostech občanského sdružení MIRET, které pracuje s Romy ohroženými sociálním vyloučením.