Alenka opět natáčí v říši divů. Burton se vzdal režie, Depp zůstává

Los Angeles – Kloboučník, kočka Šklíba nebo Srdcová královna znovu ožijí na filmovém plátně. Tento týden se začal natáčet druhý díl snímku Alenka v říši divů, kterou má na svědomí excentrický režisér Tim Burton. Tentokrát ale přenechal režisérskou židličku Jamesi Bobinovi a podílí se jen na produkci. Filmaři by měli mít hotovo v květnu 2016. Informaci přinesla agentura AFP.

Diváci se nemusí bát ztráty svých oblíbených herců. Všichni „důležití“ už svou účast na „dvojce“ přislíbili. V pokračování se tak opět objeví Johnny Depp, Anne Hathawayová, Helena Bonham Carterová nebo Mia Wasikowska. V Hollywoodu se navíc proslýchá, že svou příležitost dostane také kontroverzní komik Sacha Baron Cohen.

Druhý snímek už zná svůj název, v originále zní: Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (v překladu Za zrcadlem), čímž kopíruje jména knižní série autora Lewise Carrolla. Prozatím je ve hvezdách, zdali bude následovat i třetí filmové pokračování And What Alice Found There neboli A co tam Alenka našla).

Adaptace Walta Disneyho vydělala před čtyřmi lety asi miliardu dolarů. Těžko říct, zdali na tyto úspěchy její pokračování naváže. Režisér James Bobin má zkušenosti spíš s vedením seriálů, celovečerních snímků natočil zatím jen pár. „Mojí tajnou vášní je historie,“ prohlásil Bobin. „Mé filmy mají historický kontext, jsem velký fanda zřícenin a ruin. Takže jsem jen tak nemohl přejít nápad skloubit snímek, který není pouze fantasy, ale má v sobě i prvky historie.“ Zároveň přiznal, že se pokusí udržet nastavenou laťku vypravěčské roviny.

  • K natáčení je mimo jiné používaná 3D technologie. „Alenka patří do fantasy světa a 3D tomu skvěle sedí. Fantazie nezná hranic, v imaginárním světě neexistují žádná omezení,“ uvedl režisér.
Kočka Šklíba / Alenka v říši divů
Zdroj: ČT24/Disney

Když už nic jiného, chystaná „dvojka“ se obrazově určitě bude lišit od burtonovského pojetí. Burtonovo jméno je v Česku v poslední době nejčastěji skloňované s velmi úspěšnou výstavou prezentující filmařovy kresby, skici a figurky. Exhibice v domě U Kamenného zvonu skončila o víkendu a během několika měsíců ji navštívilo přes sto tisíc zájemců.  

Vydáno pod