Hamlet překoná hranice národů, tvrdí divadlo Globe. Co na to OSN?

Londýn – Hamlet je zřejmě jediný princ na světě, kterého znají všichni. A jeho nesmrtelnost není ani nadále ohrožena. Londýnská divadelní společnost Globe předvedla hru na půdě Spojených národů a má v plánu pokračovat ve všech zemích světa. Společnost z původního Shakespearova divadla chce totiž dokázat, že hra překoná hranice národů.

Divadlo Globe chce s Hamletem objet celý svět (zdroj: ČT24)

Představení v budově OSN bylo devětatřicátým uvedením v řadě. „Jsme odhodláni pokusit se dostat do každé země. Samozřejmě že nechceme naší společnosti nijak ublížit, ale budeme se zatraceně snažit zahrát všude,“ prohlásil ředitel scény Dominic Dromgoole.

Divadelníci by rádi Hamleta dostali i do oblastí, kam se Shakespeare nedostal sám. V shakespearovské osvětě chtějí stůj co stůj pokračovat další dva roky. „Myslím, že je to hra, která se zabývá lidskou podstatou. Může ji tedy sdílet každý národ na světě. Je to o otázce života a smrti. Hra všech her. Je to skvělý příběh,“ domnívá se jedna z hereček.

Představení Hamleta v Itálii
Zdroj: ČT24/Shakespeares Globe

Shakespearova tragédie o Hamletovi byla poprvé uvedena kolem roku 1600. Je živým portrétem šílenství a nejtemnějších koutů lidské psychiky. „Jádrem hry je dysfunkční rodina. A na celý svět se dá nahlížet jako na dysfunkční rodinu, kde si bratři a bratranci vjíždí do vlasů,“ prohlásil herec Rawiri Paratene.

Čeští diváci už Hamleta viděli v červnu, po vystoupení v OSN se divadlo chystá do Jižní Ameriky.

Vydáno pod