Flamenco žhavější než oheň. Ibérica si pozvala Jesúse Carmona

Praha – Festival španělské kultury Ibérica, který mezi 11. a 16. srpnem zamíří do Prahy, Brna a Boskovic, nabídne už pojedenácté představení plná vášnivého flamenka a španělských rytmů. V koncertní části festivalu se představí mladý a ve Španělsku velmi populární taneční pár Jesús Carmona a Lucía Campillo, ale také zkušený kytarista Gabriel Guillén.

Pražské Divadlo ABC bude hostit hlavní hvězdy letošního ročníku. Jsou jimi Jesús Carmona a Lucía Campillo, kteří zatančí představení Ekilibrio Flamenco. „Carmona a Campillo patří k tomu nejlepšímu, co současná španělská taneční scéna nabízí,“ řekl umělecký ředitel festivalu Petr Vít. Proslulý tanečník z Barcelony totiž ve svém stylu propojuje klasické baletní vzdělání a zkušenosti ze Španělského národního baletu s nespoutaností, syrovostí a citovostí pravého flamenka.

V Brně se pro změnu v Divadle Husa na provázku předvede venezuelský kytarista Gabriel Guillén. Vystoupí s kytarovým recitálem, v němž zazní skladby klasických španělských komponistů. Jeho hostem bude španělská flamenková tanečnice Virginia Delgado.

Slavnosti v moravské metropoli se přesunou i do kina. Na filmové fanoušky čeká v kině Art mimo jiné promítání kultovního filmu Tango od Carlose Saury, dramatu Sněhurka od Pabla Bergera, animovaného muzikálu Chico a Rita a dalších filmů, včetně výběrových pásem toho nejlepšího z mezinárodního festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka. Kino Art zároveň hostí i výstavu fotografií s flamenkovou tematikou.

Do třetice všeho dobrého, řekli si pořadatelé a již tradičně odměnili nejobsáhlejším programem zámek v Boskovicích. Tam se odehraje koncertní festivalové entrée, které obstará řada hudebníků a tanečníků v čele s Ivánem Vargasem a Virginií Delgado. Stejné místo hostí i závěrečný galakoncert, na němž vystoupí již zmiňovaní Jesús Carmona a Lucía Campillo.

V programu se počítá i s tvůrčími dílnami, jež povedou zkušení tanečníci flamenka. Nabídka obsahuje premiérově také kurzy španělské kuchyně.