Nová deska bude ještě letos, slibují U2

Praha – Vydavatelství Universal Music by mělo ještě letos vydat novou desku irské formace U2. Producent i členové skupiny tak dementují zvěsti o tom, že dlouho očekávaný počin odloží až na příští rok. Jejich zatím poslední album No Line on the Horizon vyšlo před pěti lety.

Události v kultuře: U2 na letošek chystají novou desku (zdroj: ČT24)

V pořadí třináctá studiová deska jedné z nejúspěšnějších skupin populární hudby by podle informací, jež přinesl britský bulvární list The Sun, měla zamířit do distribuce letos v listopadu. Ukázka z novinky ovšem může zaznít už za měsíc – média spekulují o tom, že se U2 představí na iTunes Festivalu, který začíná 2. září v Roundhousu na severu Londýna. Oficiální program momentálně počítá s tím, že měsíční sérii koncertů uzavře vystoupení Kylie Minoque.

Fanouškům se U2 připomněli už loni úspěšnou baladou Ordinary Love z filmového životopisu Nelsona Mandely „Dlouhá cesta ke svobodě“. Za ni si rockeři odnesli Zlatý glóbus, velký úspěch měla i její akustická verze, kterou zahráli na živo v show Jimmyho Fallona. Naposledy potom Bonův hlas zazněl éterem počátkem roku, když skupina představila single Invisible.

U2 / Invisible
Zdroj: ČT24/Fb archiv U2

Od té doby U2 intenzivně pracují ve studiu pod dohledem producenta Dangera Mouse. „My jsme tak trochu schovaní v netopýří skrýši. Pracujeme na nové desce. Je to fajn zase vylézt ven, vyrazit si do města a vidět palmy,“ říkají v této souvislosti Bono a kytarista The Edge; podle anonymních zdrojů nové album nevzniká bez komplikací: „Představovalo pro ně skutečný boj, ale nyní jsou si jím velmi jistí… a přesvědčeni, že dlouhé čekání stálo za to.“

Pochyby ostatně projevil letos na jaře sám Bono, když připustil, že Invisible je forma testeru před novým albem. „Snažíme se přijít na to, proč by ještě někdo měl chtít další desku od U2,“ prohlásil v rozhovoru pro BBC. „Myslím, že Invisible je skvělá písnička, ale nevím, nakolik oslovuje posluchače. Dozvíme se, jestli jsme pro ně ještě relevantní.“