Dolní oblast Vítkovice otevře unikátní populárně naučné centrum

Ostrava - Dolní oblast Vítkovice otevře za několik týdnů další atraktivní prostor. V prosklené budově postavené podle návrhu architekta Josefa Pleskota zpřístupní na ploše 14 tisíc metrů čtverečních populárně naučné centrum Svět techniky. Děti i dospělí tam najdou čtyři expozice zajímavostí z vědy, techniky a přírody.

Tvůrci Světa techniky chtějí nabídnout poznání formou hry a zábavy. Návštěvníci se tam seznámí například s fungováním města nebo lidského těla, strojem času se budou moct proletět do pravěku, dozví se, jak vzniká duha nebo bouřka, budou si moci vyzkoušet různé fyzikální pokusy a podobně.

Centrum obsáhne přírodu, vědu, civilizaci

Mnohé ze stovek exponátů si autoři projektu nechali udělat na míru, některé až v Berlíně. Nyní dokončují instalaci čtyř trvalých expozic. Největší je Svět přírody, který zabere celé patro, pak Svět civilizace, Svět vědy a objevů a Dětský svět. Pátý „svět“ bude sloužit dočasným výstavám. Dětský svět, který zabírá 900 metrů čtverečních, je určený hlavně pro děti předškolního věku od dvou do šesti let. „Děti se tam seznámí se základními činnostmi, které je obklopují. Najdou tam kuchyň, farmu, lékařskou ordinaci, autoservis nebo staveniště s jeřábem na stavění domů. Připravujeme také pohádkový les, ve kterém budou plnit různé úkoly a nakonec najdou poklad,“ líčil ředitel Světa techniky Jakub Švrček.

Nanotechnologie, živá zahrada, 3D kino

Hlavními lákadly Světa přírody bude oddíl věnovaný vesmíru a ohromná konstrukce stromu s exponáty ze světa flóry. Zahradníci tam také budují živou zahradu. „Ve Světě přírody by se návštěvníci měli seznámit s nejdůležitějšími přírodními jevy,“ shrnul Švrček. Expozice Světa civilizace se zabývá generačními a civilizačními souvislostmi a rozdíly. Pomocí webových kamer chtějí autoři rovněž zprostředkovat návštěvníkům kontakty s jinými vědeckými centry. Svět vědy a objevů přinese mimo jiné informace o nanotechnologii nebo mechatronice. Ve Světě techniky bude také 3D kino a divadlo, školy budou mít k dispozici vybavené učebny. Náklady na vybudování nového centra dosáhly téměř 660 milionů korun, většinu pokryl příspěvek Evropské unie.

Svět techniky sousedí s Malým světem techniky, který sídlí v zrekonstruované historické budově energetické ústředny U6. Expozice se věnuje technickým vynálezům od parního stroje po současnost. V bývalém průmyslovém areálu, který propojoval černouhelný důl, koksovnu a vysokopecní provoz, je rovněž otevřená aula Gong s koncertním sálem a městskou galerií PLATO. Přestavbu bývalého plynojemu rovněž navrhl architekt Josef Pleskot. Zájemcům je přístupná také vysoká pec, která je na seznamu kulturních památek. Součástí Dolní oblasti Vítkovice je areál Dolu Hlubina, který prochází přestavbou.

Velký Svět techniky se otevře 26. září.