Každá ulice má svůj příběh, ne každá svůj film. Natoč ho!

Praha - Každá ulice má svůj příběh, ne každá má svůj film. Natoč ho! Tak vybízejí autoři projektu My Street Films lidi, aby představili místo, kde žijí. Zaslané filmy pak vytvoří na internetu interaktivní mapy měst. A účastní se jak profesionálové, tak nadšenci.

„My Street Films je něco jako občanská žurnalistika. Jde v ní o prozkoumávání hranic dokumentu, které se neustále posouvají,“ říká zakladatel projektu Michael Stewart. Filmová mapa poprvé vznikla ve Velké Británii (prohlédnout si ji můžete zde). Nyní se vytváří její pražská obdoba.

Jednou z autorek je i Aneta, zamířila s kamerou dál, než na konec své ulice. Její kroky vedly na Petřín. Na místo, kde se poprvé setkala s nemocí. „Jsem tady zažila jisté věci, které pro mě byly hodně silné. A proto jsem se rozhodla, že by bylo fajn dát to do filmu (…) Já si myslím, že čím niternější film, tím víc do toho člověk dá, a to se na tom filmu pak zpětně ukáže pro diváka. Divák to vnímá, řekla bych, silněji,“ domnívá se.

Aneta sice není profesionál, radí jí ale dokumentaristka Linda Jablonská. Vlastní dokument pro projekt My Street Films už má hotový. Každý druhý den po dobu tří měsíců lezla na střechu svého domu, aby natočila, jak jí z obzoru mizí hotel Praha. „Mně to ze začátku bylo hrozně líto, že se ten hotel zničí. Na druhou stranu, ten pohled z toho okna se jako vlastně docela zlepšil. Takže je to vlastně takový zvláštní pocit,“ podotkla.

Mezi filmové kartografy se začátkem května zařadilo celkem pět profesionálních dokumentaristů. Jejich filmy však slouží jako inspirace. Do soutěže se totiž mohou přihlásit jen dokumenty od neprofesionálů. „První ocenění je vlastně cesta do Londýna na filmový festival Open City Dox Fest,“ dodala Diana Tabakov. Technologie nehraje roli. Důležité je mít dobrý nápad, umět vyprávět příběhy a taky nahrát své video do interaktivní mapy do sedmého září.

Tvoje ulice, tvůj film (zdroj: ČT24)
Vydáno pod