Potěšit hudbou české krajany v Rumunsku? Úkol pro Banát

Eibentál – České kapely posbíraly část svých fanoušků a už potřetí vyrazili do rumunského Banátu. Svými vystoupeními chtějí podpořit českou menšinu, která tam žije už skoro dvě stovky let, a přitom i trochu zahýbají místním trhem. Zahrají třeba kapely Zrní, WWW, Kittchen, Ille nebo Houpací koně.

Festival Banát potřetí v Rumunsku (zdroj: ČT24)

Třeba ve vesnici Eibentál se díky příjezdu tuzemských skupin a jejich příznivců počet obyvatel minimálně ztrojnásobil. Jet celou noc autobusem za svou oblíbenou kapelou na třetí ročník festivalu Banát se rozhodlo přes tisíc nadšenců z České republiky.

Hlavní cíl festivalu je především podpořit domorodce. V oblasti, kde není práce, se během minulého ročníku utratilo přes milion pět set tisíc korun. Místní tu prodávají domácí marmelády, pálenky nebo třeba domácí langoše. Částka, kterou si vydělají, jim mnohdy zajistí živobytí na několik měsíců dopředu.

Banát…

… je oblast jihovýchodní Evropy rozdělená na tři části. Jedna se nachází v Rumunsku, druhá v Srbsku a třetí v Maďarsku. Na východě je lemována jižními Karpaty a na západě řekou Tisou. Je součástí Panonské roviny.

Rtuť teploměru se tu přes den opírá o třicítku a v noci klesá k deseti stupňům. Jediné, co se nemění, je atmosféra, která připomíná takové domácí povídání. Oproti loňsku se festival rozrostl a postavil už tři pódia.

Celá akce skončí až v neděli, do té doby se mohou rozloučit jak s internetem, tak s telefonním signálem. Pokud by si přítomní chtěli skutečně zavolat domů, musí ujít pětikilometrovou vzdálenost k tzv. Křížku.