Švejk si po 130 letech opět našel cestu do Putimi

Putim – Jihočeská vesnice Putim se může pyšnit první českou sochou vojáka Josefa Švejka. Má to i svou symboliku – známý literární hrdina sem totiž v románu zabloudil na cestě do Českých Budějovic a právě zde ho svérázným způsobem vyslýchali na četnické stanici. Pokud připočteme nejnovější českou sochu, má jich nejznámější český voják první světové války už čtrnáct, a to v různých koutech světa.

Bronzová socha měří sto osmdesát centimetrů a váží téměř dvě stě kilo. Na podobné dílo dobrosrdečného vojáka čekala Putim sedm let. Čekání prodlužovaly povodně, které ve finále přišly hned dvakrát.

Nejdřív to bylo Sdružení přátel Putimi, potom to byla obec a nakonec to byl Jihočeský kraj, který pomohl k dotažení myšlenky i k její následné realizaci. Vše navíc okořenily oslavy ke stoletému výročí začátku první světové války.

„Je na pravém místě. Ta socha má v sobě krev jižních Čech, která proudila přes mého dědu Jaroslava Haška i do tohoto symbolu, do té sochy jako takové,“ nechal se slyšet vnuk českého spisovatele Richard Hašek.

Autorem sochy je František Svátek, který porušil svou tradici. „Normálně nedělám pomníky ani soutěže, ale na tohle jsem se opravdu těšil,“ přiznal. Od první chvíle je zřejmé, že jeho socha bude největším místním turistickým lákadlem. Dosavadní chlouby obce, kterou jsou most a četnická stanice, zůstanou v jejím stínu.