Cirque Trottola vtáhne na Letní Letné do tajemného podsvětí

Francouzský soubor Cirque Trottola se potřetí vrátil na pražský festival nového cirkusu Letní Letná, tentokrát s představením Matamore, v němž se spojil s Petit Théâtre Baraque. Magická atmosféra a zvláštní poetika hry přitakává nadreálnému světu našich snů. Sledujeme fantaskní rej v malém kruhu pod námi, v něm jsme po celou dobu produkce v pevném sepjetí spolu s aktéry.

Dekadentní cirkus s klauny a akrobaty na první pohled okouzlí scénografickými nápady a působivým kostýmováním (kostýmy Anne Jonathanová). Už samotné umístění jevištní arény pod úroveň první řady funguje spektakulárně. Stěny vnitřního cirku, pokryté žárovkami, rozdělují tři nízké a úzké vchody s červenými závěsy a třásněmi. Herci často vyjíždějí přímo ze stěn v dřevěných šuplících, což ještě více podtrhuje princip hry - theatrum mundi.

Moderní pierot, silák s plnovousem, žena představující energického muže s knírem a v černém fraku i psychedelicky působící postavy ve vysokých bílých čapkách, tmavých dámských šatech a velkých pánských botách - figury s bílými maskami odrážejí pestrou typologii osobností. Můžeme se ztotožnit s některým z archetypů divadelní nabídky nebo se jen tak účastnit dění jako pozorovatelé.

Vertikalita uvádí v úžas, těla se na sebe vrší až pod stropní lampu. Na ní visí žena a pomalu se točí. Jiná žena coby temperamentní krotitel švihá bičem tak, až se první řady bojí. Kosí jím květiny na ochoze a nemilosrdně porcuje novinový oblek kolegy. Ohromné akrobatické výkony předvádí nejen živí účinkující, ale dokonce i loutka, která cvičí na hrazdě. Nechybí nebezpečné žonglérské etudy s pistolemi ani odlehčené klaunské výstupy. Klauni se s gustem hádají na schodech mezi lidmi, připomínají výsek z Manéže Bolka Polívky. Jejich scéna je nadměrně dlouhá, ovšem kontaktní. 

Novocirkusová seance Matamore trvá hodinu čtyřicet bez pauzy a je vhodná i pro děti od deseti let. Díky výraznému zapojení češtiny je obsahově dost vstřícná. Hraje se ještě 25., 26., 28., 29., 31. srpna a 1. září, vždy od 20:30.